Svijet

KOJA DRŽAVA JE NAJSIGURNIJA NA SVIJETU?

Da li ste se nekada pitali gdje je tačno najsigurnije mjesto za život?

Island - 6yka.com

Život na Zemlji u modernom dobu je najsigurnije vrijeme za život u odnosu na sve druge historijske periode. To možemo zahvaliti dostignućima u medicini, nauci, tehnologiji i želji za mirom, pa tako možemo živjeti zdraviji, duži i mirniji život nego bilo koja generacija prije nas. Međutim, da li ste se nekada pitali gdje je tačno najsigurnije mjesto za život? Drugim riječima, koje je to mjesto na kom ćemo statistički imati najmanju mogućnost da iskusimo neku patnju ili bol tokom života?

Prvi kriterijum koji ćemo koristiti je dužina životnog vijeka. Monako, Hongkong, Japan, Švajcarska, Singapur, Australija, Španija, Island, Italija i Izrael su zemlje gdje je životni vijek između 82 godine do 89,5. Najduži životni vijek imaju ljudi koji žive u Monaku.

Drugi kriterijum je broj ubistava, a Monako, Sinapur, Hongkong, Japan, Indonezija, Austrija, Lihtenštajn, Andora i Norveška bilježe najmanje stope ubistava, dok Japan ima i najnižu stopu samoubistava među državama. Nažalost, to ne važi u slučaju elementarnih nepogoda kojima je Japan izuzetno podložan.

Treći kriterijum je podložnost vremenskim nepogodama, a zemlje koje imaju najnižu stopu su Katar, Malta, Saudijska Arabija, Barbados, Island, Ujedinjeni Arapski Emirati i Švedska.

Četvrti kriterijum je opšte zadovoljstvo populacije. Na ovoj listi dominira Norveška, a prate je Danska, Island, Švajcarska, Finska, Holandija, Kanada, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Peti kriterijum bi bio sloboda medija, gdje prvo mjesto zauzima Norveška, zatim Švedska, Finska, Danska, Holandija, Kostarika, Švajcarska, Jamajka, Belgija i Island. Primijetno je da zemlje Skandinavije prednjače u kriterijumima zbog toga što nema mnogo korupcije.

Šesti kriterijum je zagađenost vazduha. Zemlja sa najčistijim vazduhom je Novi Zeland, a slijede ga Švedska, Australija, Kanada, Finska, Island, Estonija, Amerika i Španija. Dakle, u ovim zemljama je najmanja vjerovatnoća da vaši organi za disanje obole.

Sedmi ktriterijum je rizik od hroničnih bolesti, a zemlje gdje se to najmanje dešava su Island, Japan, Švajcarska, Australija, Izrael, Italija, Španija, Švedska, Austrija i Kanada.

Ipak, Island se ističe u još jednoj i posljednjoj kategoriji, a to je stepen mira. Naime, u 2017. godini je zbog toga proglašen za najmirniju zemlju, što nije neobično ako vam otkrijemo da je u vojnom konfliktu poginula jedna osoba, a i da ratove nisu vodili preko 500 godina. Dakle, Island je zauzeo visoko mjesto po miru, niskom riziku za hronične bolesti, zadovoljnoj populaciji, niskom riziku za elementarne nepogode, čistom vazduhu, visokom životnom vijeku i slobodi medija. Shodno svemu rečenom, možemo reći da je Island najsigurnije mjesto za život na zemlji, piše “Red info portal“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh