Svijet

May: “Brexit će biti sproveden na vrijeme”

Britanska premijerka Theresa May je izjavila da će se Brexit realizirati kada je i planiran, istakavši kako lideri Europske unije žele da Velika Britanija sporazumom napusti blok, javlja Anadolu Agency.

Theresa May - Twitter

Advertisements

“To neće biti lako, ali predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i ja smo se složili da pronađemo način”, rekla je May novinarima nakon susreta sa zvaničnicima EU-a u Briselu s kojima je razgovarala upravo o pitanju Brexita.

“Želim vam jasno kazati. Brexit ću provesti na vrijeme. Uradit ću to zbog ljudi u Velikoj Britaniji. Imat ću ozbiljne pregovore narednih dana kako bih to postigla”, kazala je May.

– May u Briselu

Premijerka May danas boravi u Briselu u novom pokušaju revidiranja sporazuma o Brexitu, koji je parlament njene zemlje odbio 15. januara.

Svakako jedna od glavnih obaveza May tokom boravka u Briselu jeste pokušati da izmijeni jedno od ključnih pitanja u pregovorima o Brexitu, a riječ je o pitanju irske granice.

Velika Britanija i Europska unija su se ranije dogovorili da ne smije biti “tvrde” granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, odnosno sveobuhvatni trgovinski sporazum.

Prema pomenutoj klauzuli, Velika Britanija ostala bi u carinskoj uniji sve dok se ne bi uspostavio sveobuhvatni sporazum, ali bi za Sjevernu Irsku vrijedila dodatna pravila Europske unije. To bi moglo dovesti do određene granice sa Sjevernom Irskom i narušavanja ustavne cjelovitosti Velike Britanije.

– Novo glasanje moguće najdalje do 14. februara

Ako May uspije dobiti ustupke EU-a, odnosno ako uspije doći do revidiranja sporazuma o Brexitu, neophodno je da se novi prijedlog do 13. februara iznese na glasanje pred britanski parlament. U slučaju da to ne uspije, to otvara mogućnost parlamentu da 14. februara glasa o raličitim scenarijima vezanim za Brexit.

Sve je izvjesnije da bi Velika Britanija mogla iskoristiti i opciju prolongiranja zvaničnog napuštanja EU. Ovaj korak, koji je moguće poduzeti dogovorom s EU, značio bi prolongiranje procesa napuštanja Unije, koji bi se zvanično trebao desiti 29. marta i povući nove pregovore. Ipak, nema garancije da bi duži pregovori mogli riješiti pitanje Sjeverne Irske koje nije regulisano pregovorima koji su trajali dvije godine. Također, ovo prolongiranje bi značilo i jačanje strane koja se protivi Brexitu.

Strane koje se u Velikoj Britaniji protive Brexitu, traže novi referendum. Oni koji zagovaraju održavanje novog referenduma, tvrde da je javnost bila obmanjena i da je naknadno postala svjesna laži o Brexitu iznesenih prije referenduma.

Na referendumu održanom 23. juna 2016. u Velikoj Britaniji, 52 posto glasača podržalo je izlazak iz Europske unije, popularno nazvan Brexit. Ukoliko se proces bude normalno odvijao, zemlja bi trebala EU zvanično napustiti 29. marta.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh