Svijet

Merkel: “Moguće je rješenje za Brexit bez novih pregovora”

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako vjeruje da se rješenje oko irske granice može postići u pregovorima o Brexitu bez ponovnog otvaranja sporazuma o britanskom napuštanju Evropske unije.

No image - Haber.ba

Britanija i preostalih 27 članica EU imaju zajednički interes u primjerenom Brexitu, kazala je Merkel, govoreći u Bratislavi 50 dana uoči britanskog odlaska iz bloka, piše “Fena”.

Pedeset dana nije mnogo, a isto tako 50 dana je puno, zavisi kako to posmatrate – izjavila je ona prije sastanka s čelnicima Slovačke, Češke Republike, Mađarske i Poljske.

Svi mi imamo interes – i tu vidim britanski parlament i britansku vladu s premijerkom Thersom May, ali i nas također – da se ostvari primjereni Brexit za Britaniju koji je najbolji za sviju nas – kazala je.

May je danas boravila u Bruxellesu kako bi apelovala na čelnike EU da promjene sporazum o Brexitu koji je dogovorila u prošloj godini, u cilju pridobijanja pristanka parlamenta, nakon što su joj poslanici dali malo nade da su voljni na pristanak.

Moramo zaštiti integritet našeg unutrašnjeg tržišta, to je jasno. Mi, međutim, također želimo odredbe koje su bitne za našu državu članicu Irsku, i svjesni smo krhkosti odnosa Irske i Sjeverne Irske – izjavila je njemačka čelnica.

Vjerujem da možrmo pronaći rješenje bez ponovnog otvaranja sporazuma o odlasku – dodala je ona, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh