Svijet

Nijemci se svađaju oko minimalne penzije od 900 eura

Unutar vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije kancelarke Angele Merkel razvio se ovih dana sukob oko prijedloga socijaldemokrata o uvođenju minimalne penzije od 900 eura.

Plata - Blogspot.com

“Moj cilj je da ne povećavamo penzije za 20 eura, jer to neće nikome pomoći. Povećanje mora biti mnogo veće“, rekao je ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) u razgovoru za javni servis ARD objašnjavajući svoj koncept uvođenja minimalne penzije.

Heil bi na ovaj način htio finansijski pomoći onim radnicima koji su čitav život radili za minimalac i koji trenutno primaju penzije tek nešto više od 500 eura, prenosi “Hina”.

Ovi penzioneri trenutno imaju pravo na finansijsku pomoć u okviru socijalne pomoći, a visina zavisi od visine penzije i mjesta boravka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh