Svijet

NATO podržao SAD po pitanju napuštanja nuklearnog sporazuma

NATO u potpunosti podržava potez SAD po pitanju sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) s Rusijom, javljaju agencije.

NATO - Nezavisne.com

SAD ovaj potez povlače kao odgovor značajnim rizicima po euroatlantsku sigurnost koju nameće prikriveno testiranje i proizvodnja sistema krstarećih raketa 9M729 – navedeno je u saopćenju NATO-a, prenose agencije.

Britanska agencija je prethodno izvijestila da je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) objavio danas da će SAD sutra obustaviti primjenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Agencije navode da je šef Stejt departmenta također poručio da će se Vašington za šest mjeseci potpuno povući iz ovog historijskog sporazuma postignutog 1987. ukoliko Rusija ne okonča navodno kršenje pakta o kontroli naoružanja.

Moskva je negirala kršenje sporazuma, kojim se objema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje, piše “B92“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh