Svijet

MOŽDA VAM PROMIJENI POGLEDE: Prodaje se čuveno Einsteinovo pismo o Bogu, evo šta u njemu piše

Rukom napisano pismo Alberta Einsteina, vjerojatno najpoznatijeg znanstvenika u povijesti, u kojem pojašnjava svoj stav o Bogu, ide na aukciju.

Albert Einstein - Telegram.hr

Advertisements

Pismo će završiti na aukciji u New Yorku i očekuje se da će dosegnuti cijenu od 1,5 milijuna američkih dolara.

No, od same činjenice da pismo ide na aukciju je puno zanimljivije ono što piše u njemu. Naime, slavni Nobelovac napisao je dotično pismo u dobi od 74 godine te ga poslao njemačkom filozofu Ericu Gutkindu kao odgovor na jedan od njegovih radova.

Pismo koje se kolokvijalno naziva “pismo o Bogu” smatra se važnim dokumentom u vječnoj debati između znanosti i religije, piše “Slobodna Bosna“.

“Biblija je kolekcija prilično primitivnih legendi”

U pismu napisanom na Einsteinovom materinjem njemačkom jeziku slavni fizičar pojašnjava svoje stavove o Bogu.

“Za mene riječ Bog nije ništa više od izraza i proizvoda ljudske slabosti. Biblija je kolekcija uvaženih, ali ipak prilično primitivnih legendi”, piše Einstein u tom pismu, pa nastavlja: “Nijedna interpretacija, neovisno tome koliko je suptilna, ne može to promijeniti.”

Fizičar se u pismu bavi i svojim židovskim podrijetlom, za koje navodi da je, “poput svih drugih religija, inkarnacija primitivnih praznovjerja”.

“Židovski narod, kojem rado pripadam i u čijem mentalitetu sam duboko usidren, za mene nema nikakvu drugu vrstu digniteta koju nemaju drugi narodi”, navodi Einsteinu u čuvenom pismu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh