Svijet

Preminuo George Bush stariji: Život posvećen SAD

Džordž H.W. Buš, 41. predsjednik Sjedinjenih Država, čovjek rođen bez partijskog pedigrea, ali sa osjećanjem za čast, obaveze i službu svojoj zemlji koju je vršio tokom posljednjih 60 godina XX vijeka, preminuo je u petak u 94. godini.

George H. W. Bush - Mercurynews.com

Advertisements

Tokom života na svjetskoj sceni i najvišim nivoima američke političke pozornice, Buš je gubio i dobijao izbore prije nego što je postao lider Amerike 1989. A tada, kada je SAD opadala a nezaposlenost rasla, napustio je kancelariju nakon četiri godine, ne uspjevši da osvoji reizbor 1992, piše “GlasAmerike“.

On je obilježio početak svog predsjednikovanja inaoguracionim govorom u kome je rekao da “novi vjetrovi pušu” i da se “čini da je svijet osvježen slobodom izgleda ponovo rođen; u čovjekovom srcu, ukoliko ne u stvarnosti, dan diktatora je gotov. Totaliratna era prolazi, njene stare ideje oduvane su poput lišća sa prastarog, beživotnog drveta”.

Njegov proglas uskoro se pokazao proročkim, padom Berlinskog zida i kolapsom Sovjetskog Savjeta koji se dogodio pri početku njegovog predsjednikovanja. Buš se sastao sa sovjetskim liderom Mihajlom Gorbačovom malo nakon pada Berlinskog zida. Njihovi razgovori na Malti viđeni su kao važan korak ka potpisivanju Sporazuma o smanjenju strategijskog naoružanja 1991.

Tokom svoje četiri godine u Bijeloj kući, Buš je naredio vojnu operaciju u Panami za zbacivanje njenog lidera koji se bavio trgovinom kokainom, Manuela Noriegu. Kasnije, poslao je trupe na Bliski istok kako bi odvratio iračkog diktatora Sadama Huseina od pokušaja da zauzme naftom bogati Kuvajt. To je bio vjerovatno vrhunac Bušovog predsjednikovanja – procenat podrške među glasačima u SAD dostigao je 89 posto, sa vatrometima na noćnom nebu iznad Vašingtona koji su pozdravljali uspješnu misiju.

Tokom kasnijih analiza, Bušov prepad u Kuvajtu smatran je za nešto manje od potpune pobjede, pošto su mnoge iračke trupe odbačene nazad u svoju zemlju, umjesto zarobljene ili ubijene, a Sadam Husein je ostao na vlasti da bi bio zbačen 2003. u američkoj intervenciji koju je naredio Bušov sin, predjsednik Džordž Buš mlađi.

Stariji Buš rekao je da je odbacio ideju zbacivanja iračke vlade zbog toga što bi to donijelo “nemjerljive ljudske i političke gubitke. Bili bismo prisiljeni da okupiramo Bagdad i da, zapravo, vladamo Irakom”.

Predanost zemlji od mladih dana

Bušova predanost svojoj zemlji došla je od mladih dana. On je bio mornarički pilot u Drugom svjetskom ratu, koji je napadao japanske ciljeve u svojoj 18. godini u jednoj od najvećih vazdušnih bitki, Borbi u Filipinskom moru. Kasnije, okončao je jednu misiju nakon što mu je avion pogodio protivavionski top, izazvavši požar u motoru. Iskočio je iz aviona i spasen je iz voda oko Boninskih ostrva.

Na putu ka predsjedničkom kabinetu, Buš je držao različite ključne pozicije tokom godina, često smatran od republikanskih predsjednika za najkvalifikovanijeg čovjeka u američkom javnom životu. Služio je kao ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama početkom 1970-ih, bio predsjedavajući Republikanskog nacionalnog komiteta malo zatim, zatim glavni izaslanik SAD u Kini sredinom 1970-ih. Kasnije, bio je direktor Centralne obaviještajne agencije (CIA).

Nije uvijek bio uspješan političar. Izgubio je izbore za Senat SAD 1964. godine, gdje je kasnije osnovao naftnu kompaniju. Pobijedio je na izborima za mjesto u Predstavničkom domu, prije nego što je izgubio još jednu trku za mjesto u Senatu. Taj gubitak ga je postavio na put ka visokim postavljenjima u 1970-im godinama.

​Reaganov mandat

Buš je bio u trci za republikanskog predsjedničkog kandidata 1980, ali je izgubio od tadašnjeg guvernera Kalifornije, Ronalda Regana, koji je postavio Buša za svog kandidata za potpredsjednika u dvije uspješne kampanje, 1980. i poslije opet nakon četiri godine.

Sa Reganom koga je Ustav SAD spriječio da služi više od dva mandata, Buš je pripremio predsjedničku trku 1988, pobjedivši demokratskog kandidata, guvernera Masačusesa, Majkla Dukakisa.

Ta kampanja bila je obilježena nepopularnim političkim televizijskim spotom koju je napravila grupa koja je podržavala Buša, u kojoj je Dukakis opisan kao slab prema kriminalu, pošto je kao guverner dao vikend odustvo osuđenom ubici, Afroamerikancu Viliju Hortonu, koji je onda silovao bjelkinju i napao njenog bijelog vjerenika. Neki kritičari smatrali su reklamu za rasističku i pokušaj da se igra na strah bjelaca od kriminala koji vrše crni ljudi.

Četiri godine kasnije, međutim, Buš je izgubio u trci za predsjednika od guvernera Arkanzasa, Bila Klintona, mada su njih dvojica postali prijatelji, povremeno viđeni kao bivši predsjednici koji nadziru napore nakon prirodnih katastrofa.

​Bivši državnik

U svojim godinama u penziji, Buš je gledao kako jedan od njegovih sinova, Džordž Buš mlađi, dva puta pobjeđuje u tric za predsjednika, što je drugi put u američkoj historiji da su i otac i sin bili predsjednici SAD. Buš je prisustvovao otvaranju svoje predsjedničke biblioteke u Koledž stejšonu, Teksas i bio poštovan kao bivši državnik. Ali u nekoliko slučajeva, kada je već bio ograničen na invalidska kolica u borbi sa vrstom Parkinsonove bolesti, morao je da se izvinjava zbog neprikladnog dodirivanja žena koje su stajale pored njega, nakon što bi pričao šale sa se*sualnom konotacijom.

Buš je bio u braku 73 godine sa Barbarom, djevojačko prezime Pirs, ženom koju je upozao dok su bili tinejdžeri. To je bio najduži brak među predsjedničkim parovima u SAD. Ona je preminula u 92. godini, aprila 2018.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh