Svijet

U proteklih nekoliko godina “kupljeno” je najmanje 6.000 državljanstava i čak 100.000 boravišnih dozvola: U EU cvjeta crno tržište državljanstava

Državljanstva Evropske unije ili neograničene boravišne dozvole EU su one koje je najteže dobiti. Ali, velika potražnja dovela je do stvaranja ilegalnog tržišta državljanstava na kojem korumpirani službenici mnogih zemalja EU zarađuju novac falsificiranjem dokumenata.

Pasoš - ekapija.ba

Advertisements

Zlatne vize

Posljednji slučaj nedozvoljenih mahinacija zabilježen je u Bugarskoj. Tamo je nedavno pritvoreno dvadesetak službenika koji su godinama izdavali dokaze o bugarskom porijeklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši tako hiljade eura. Oni koji imaju takav dokaz, po zakonu mogu steći bugarsko državljanstvo.

Ali, Bugarska nije jedina zemlja u kojoj se to radi. U Rumuniji i Mađarskoj također je za stjecanje državljanstva potreban dokaz o porijeklu. U Rumuniji se to tiče prije svega velikog broja građana Moldavije, čak dvije trećine njih je rumunskog porijekla. A i u Ukrajini živi veliki broj pripadnika rumunske i mađarske manjine. U obje ove zemlje već se godinama trguje lažnim certifikatima o porijeklu, prenosi Avaz

Do pasoša pojedinih zemalja EU može se, međutim, doći i legalno kupovinom nekretnine od najmanje četvrt miliona eura. S druge strane, već godinama je ustoličen i sistem Zlatne vize, što je zapravo put do državljanstva po paprenim cijenama. Po tom sistemu, državljanstvo neke zemlje EU ili trajnu boravišnu dozvolu može dobiti onaj ko dovoljno plati ili investira.

Ponuda programa

Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Latvija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugal, Španija, Mađarska i Kipar nude te programe. U proteklih nekoliko godina “kupljeno” je tako najmanje 6.000 državljanstava i čak 100.000 boravišnih dozvola. Ukupan prihod od tako prodanih dokumenata iznosi najmanje 25 milijardi eura, prenose organizacije „Transparency International” i „Global Witness”.

Grčka najpovoljnija

Stanovnici Kine, Rusije, Bliskog istoka i drugih dijelova svijeta kupovinom nekretnina u Portugalu za najmanje 500.000 eura stječu dozvolu za neograničeno kretanje šengenskim prostorom 26 evropskih zemalja. Španija je uvela sličnu mjeru, Grčka nudi vizu za kupovinu nekretnine od najmanje 250.000 eura, a Malta strancima koji ulože 650.000 eura odnedavno nudi državljanstvo.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh