Svijet

ERDOGAN NE MOŽE DOĆI SEBI: “Snimci ubistva saudijskog novinara su užasni, samo osoba na heroinu mogla je tako nešto da uradi”

“Snimci su stvarno užasni. Ustvari, kada je saudijski obavještajni službenik slušao snimke bio je toliko šokiran da je rekao: ‘Ovaj mora da je na heroinu, samo osoba koja je na heroinu može ovo uraditi”, dodao je on.

Recep Tayyip Erdogan - Anadolija

Advertisements

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je kazao da su snimci koji se odnose na ubistvo Džemala Hašugdžija, koje je Turska podijelila sa svojim Zapadnim saveznicima, ‘užasni’ i da su šokirali saudijskog obavještajnog oficira koji ih je preslušao, prenijeli su u utorak turski mediji.

Hašugdži, kritičar de facto saudijskog vladara princa Muhammeda ibn Selmana, je ubijen prošlog mjeseca u saudijskom konzulatu u Istanbulu, ubistvo za kojeg je Erdoan rekao da je naručeno sa ‘najviših razina’ saudijske vlasti.
Erdoan je kazao novinarima tokom povratka iz Francuske da je razgovarao o ubistvu saudijskog novinara sa američkim, francuskim i njemačkim vođama tokom večere u Parizu, piše “Slobodna Bosna“.

“Pustili smo snimke ovog ubistva svima koji su ga željeli od nas. Naša obavještajna organizacija nije ništa sakrila. Pustili smo ih svima koji su to željeli, uključujući Saudiju, Ameriku, Francusku, Kanadu, Njemačku, Britaniju”, kazao je on.
“Snimci su stvarno užasni. Ustvari, kada je saudijski obavještajni službenik slušao snimke bio je toliko šokiran da je rekao: ‘Ovaj mora da je na heroinu, samo osoba koja je na heroinu može ovo uraditi”, dodao je on.

Hašugdžijevo ubistvo je izazvalo globalni bijes, ali nije poduzeta konkretna akcija od svjetskih sila protiv Saudijske Arabije, najvećeg izvoznika nafte na svijetu i pristalice Washingtonovih planova da se smanji utjecaj Irana na Bliskom istoku.

Erdoan je kazao da je jasno da je ubistvo planirano i da je došlo sa najviših razina saudijske vlasti, ali da ne može zamisliti da je takvu stvar naredio kralj Selman, koje on ‘neograničeno poštuje’.

“Prijestolonasljednik je kazao ‘razjasniti ću stvar, učinit ću ono što je potrebno’. Strpljivo čekamo”, kazao je Erdoan, dodajući da su izvršioci ubistva među 18 osumnjičenih osoba koje su uhapšene u Saudijskoj Arabiji.

“Mora se otkriti ko im je dao naređenje da ga ubiju”.

Erdoan nije naveo detalje o sadržaju snimaka, ali dva izvora koja su upoznata sa ovim pitanjem su kazala za Reuters da Turska ima nekoliko audio snimaka.

Među njima se nalazi snimak ubistva, kao i razgovori prije operacije koje su Turci kasnije otkrili, naveli su izvori. Ovo je dovelo Ankaru da u ranoj fazi zaključi da je ubistvo učinjeno s predumišljajem, uprkos Saudijskim inicijalnim negiranjem da nisu ništa znali niti da su umiješani.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh