Svijet

U zemlji ponoćnog sunca svi imaju svoje mjesto: Bogatstvo je svuda, ali ljudi se cijene!

Do sada su bila raspisana dva referenduma koja su pokazala kako stanovnici ove zemlje – ne žele pripadati Evropskoj Uniji.

Norveška - Thinkstock

Advertisements

Službeni naziv ove nordijske zemlje je Kraljevina Norveška. Norvežani se smatraju za najdruštvenije stanovnike na zemlji. Izuzetno su otvoreni, ali i osviješteni, piše “Kafenisanje“.

Norveška potiče muškarce da što više vremena provode sa svojom djecom pa je za njih rezervirano 10 sedmica rodiljnog dopusta kojeg koristi 90 posto stanovnika ove zemlje.

Norvežani izuzetno poštuju i čuvaju prirodu. Na ulicama ćete čuti kako zabrinuto razgovaraju o globalnom zagrijavanju. Prirodu poštuju tako što se bicikl koristi kao najčešće prijevozno sredstvo.

Iako spadaju u bogatije ljude u Europi, Norvežani svoju djecu oblače isključivo u polovnu garderobu učeći ih da materijalne stvari nisu na prvom mjestu u životu.

Evo još malo zanimljivosti o Norveškoj:

 1. Norveška je šesta po veličini zemlja u Evropi, po kopnenoj masi. Međutim, po broju stanovnika nalazi se na 28. mjestu.
 2. Bogovi poput Odina i Tora bili su obožavani u Norveškoj prije prelaska u kršćanstvo, 995. godine.
 3. U 19. stoljeću je stotine hiljada Norvežana emigriralo u SAD, a danas ih više živi u Sjedinjenim Državama nego u Norveškoj (6 miliona u SAD, a 4,8 miliona u Norveškoj).
 4. U Hammerfestu, najsjevernijem gradu na svijetu, tokom dva ljetna mjeseca sunce sija i u ponoć. Norveška je po tome prozvana Zemlja ponoćnog sunca.
 5. lični dohodak po glavi stanovnika Norveške rangiran je među najvišim u svijetu. U ovoj zemlji prosječna plaća je oko 4.500 eura!
 6. Oslo je 2012. godine proglašen za jedan od najskupljih gradova u svijetu.
 7. Na aerodromu Gardermoen se nalazi najveći free shop u Europi.
 8. Norveška 99 posto električne energije dobija iz hidroelektrana.
 9. 90% bračnih parova u Norveškoj imaju vlastitu kuću ili stan.
 10. Obrazovanje u Norveškoj je besplatno.
 11. Vjeruje se da je u 14. stoljeću kuga pokosila polovinu stanovništva ove zemlje.
 12. Nobelova nagrada za mir se dodjeljuje svake godine u Oslu.
 13. Norveška je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja ne želi biti članica Evropske unije. Naime, održana su čak dva referenduma (1972. i 1994. godine) na kojima se narod izjasnio da ne želi pristupiti ovoj zajednici.
 14. Norvežani vole pričati viceve o Šveđanima.
 15. Norvežani se mogu pohvaliti i najdužim tunelom na svijetu – Lardal tunel koji je dug 24.5 kilometara. On je podijeljen na četiri tematska dijela kako bi vožnja, koja traje 20 minuta, bila manje stresna.
 16. Eiksund Tunel u Norveškoj je najdublji podmorski tunel takve vrste u svijetu. Dug je 7.765 metara, a doseže dubinu od 287 metara.
 17. Norveška se naziva zemljom 1000 fjordova zahvaljujući brojnim uskim, dubokim zaljevima strmih obala.
 18. Drugi po redu najduži fjord se nalazi u Norveškoj (okrug Sogn og Fjordane), naziva se Sognefjorden i dugačak je 205 kilometara. Britanac Lewis Gordon ga je preplivao 2004. godine i za sada je jedini čovjek koji je to uradio.
 19. U Norveškoj je samo 2,28 posto površine obradivo.
 20. Skijaška skakaonica u Holmenkolenu, u blizini Osla, najstarija je skakaonica na svijetu. Prvo takmičenje u skakanju održano je 1892. godine, a tradicija se nastavlja svake godine u martu.
 21. Ako vas u Norveškoj policija uhvati da vozite u pijanom stanju, ići ćete u zatvor 30 dana i odmah će vam biti oduzeta vozačka dozvola na godinu dana.
 22. Hornindalsvatnet je najdublje jezero u Evropi. Ono je duboko nevjerojatnih 514 metara!
 23. U Norveškoj postoji čak oko 450.000 jezera!
 24. Norveška ima oko 50.000 otoka i obalu dugačku više od 83.000 kilometara.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh