Svijet

Sljedeći veliki test za Angelu Merkel

Pokrajinski izbori u Hessenu imat će utjecaja na cijelu Njemačku. Savezna kancelarka Angela Merkel nada se predahu, za sebe, svoju stranku i veliku koaliciju. Ali izgledi za to nisu osobito dobri.

Angela Merkel - Anadolija

Advertisements

Kad se u Njemačkoj trenutno održavaju pokrajinski izbori, onda se ne radi samo o pokrajinskoj politici. To vrijedi kako za nedavno održane izbore u Bavarskoj, tako još više za izbore u Hessenu ove nedjelje. Oni će imati utjecaja na saveznu razinu, na veliku koaliciju CDU-a, CSU-a i SPD-a.

Obje velike “narodne” stranke jako su izgubile potporu birača, a stručnjaci stalno upozoravaju da velika koalicija više nema potporu većine pučanstva. Istovremeno se učvršćuje uvjerenje da je prošlo vrijeme kad su velike “narodne” stranke osvajale po 40 posto i više glasova.

Dobri izgledi za CDU u Hessenu

Izbori u Hessenu prilika su za saveznu kancelarku Angelu Merkel da pokaže da njezin CDU nije tako bolestan kako tvrde brojni stručnjaci. Ali, da bi to pokazala potrebni su joj rezultati – rezultati za kakve u Hessenu ima dobre pretpostavke.

U Hessenu se nalazi glavno financijsko sjedište Frankfurt. U Hessenu CDU vlada već gotovo 20 godina, s različitim partnerima. Od 1970. je CDU u toj pokrajini uvijek dobivao više od 36 posto glasova. I pokrajinski premijer Volker Bouffier (CDU) je i dalje vrlo popularan među 4,4 milijuna građana s pravom glasa.

Važan odaziv birača

Ali, slabi su izgledi da CDU postigne tako dobar rezultat. Najnovija ispitivanja javnog mnijenja daju mu oko 26 posto glasova.

Sve što bi stranka osvojila iznad tih 26 posto moglo bi se interpretirati kao mali, neočekivani comeback. Velikim odazivom birača u Bavarskoj prije dva tjedna konzervativci su uspjeli spriječiti katastrofu. Bouffier, koji je zadnji tjedan pred izbore stalno upozoravao na opasnost “lijevih eksperimenata”, nada se visokom odazivu birača.

Angeli Merkel je važno da CDU ostane najjača stranka u Hessenu. Time bi dobio mandat za sastavljanje vlade. Sve drugo bi bilo tumačeno tako da je nezadovoljstvo pučanstva Angelom Merkel i njezinom politikom i Bouffiera odvuklo u provaliju. Tako bi se povećao pritisak na Angelu Merkel da podnese ostavku na dužnost predsjednice CDU-a.

Nervoza SPD-a

Ali, čak i ako CDU ostvari bolji rezultat nego što se očekuje, ishod izbora bi mogao ugroziti vladajuću koaliciju u Berlinu. Manji partner (SPD) je nervozan nakon što je SPD u Bavarskoj osvojio manje od deset posto glasova. To je bilo poniženje za najstariju stranku u Njemačkoj koja je svojevremeno osvajala po 40 posto i više glasova na razini Njemačke. Neki socijaldemokrati su se nakon bavarskog ishoda izjasnili za raskid velike koalicije u Berlinu.

Popularni nositelj SPD-ove liste u Hessenu Thorsten Schäfer-Gümbel stalno naglašava da je “Bavarska Bavarska, a Hessen Hessen”. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da bi on mogao biti u pravu. SPD u ispitivanjima dobiva između 20 i 25 posto. Dovoljno za smirenje u vlastitim redovima, a da se vodeću poziciju CDU-a ne dovodi u pitanje. Takav rezultat bi koristio i Angeli Merkel.

Mogu li Zeleni do rekordnog rezultata?

Najveća opasnost za SPD su Zeleni koji nakon rekordnog rezultata i Bavarskoj prema ispitivanjima mogu i u Hessenu očekivati 15 do 22 posto glasova. Njihov vodeći kandidat Tarek al-Wazir je po popularnosti u samom vrhu. “Mi smo jedina stranka koja se nije dala izluditi zbog desnog populizma”, izjavio je al-Wazir početkom tjedna.

Zeleni su uvjereni da u Hessenu mogu ostvariti svoj najbolji rezultat. Kancelarki to ne bi škodilo, Bouffier bi tako mogao nastaviti sadašnju koaliciju sa Zelenima. A to bi moglo otvarati mogućnost za koaliciju CDU-a i Zelenih i na saveznoj razini u budućnosti.

Istovremeno se Merkel nada da Zeleni neće proći previše dobro kako ne bi zasjenili njezin CDU ili omogućili stvaranje trojne lijeve koalicije Zelenih, SPD-a i Ljevice. Prema ispitivanjima bi takva koalicija mogla postati moguća. Za Bouffiera bi to moglo značiti kraj vladavine, čak i ako CDU osvoji najviše glasova.

Alternativa za Njemačku (AfD) u ispitivanjima dobiva 11 do 14 posto. Ako AfD ostvari dobar rezultat to bi moglo otežati stvaranje stabilne parlamentarne većine u hessenskom pokrajinskom parlamentu. A svaka nestabilnost u Hessenu naštetila bi nastojanjima Angele Merkel da pokaže kako politički sustav u Njemačkoj besprijekorno funkcionira.

A što je s liberalima (FDP)? Stranka s kojom CDU tradicionalno najradije koalira prema ispitivanjima javnog mnijenja dobiva od šest do devet posto glasova. Merkel, koja je na saveznoj razni prošle godine pokušala stvoriti koaliciju sa Zelenima i FDP-om, zacijelo ne bi imala ništa protiv dobrog rezultata liberala, ako oni ne bi previše glasova odnijeli CDU-u. U Hessenu bi koalicija CDU-a, Zelenih i FDP-a u svakom slučaju mogla biti opcija nakon izbora.

Snažan utjecaj izbora u Hessenu

Kakav god bude ishod izbora, stvaranje koalicije u Hessenu će vjerojatno biti teško, jer se očekuje da će u parlament ući šest stranaka. Ako bi CDU uspio taj proces provesti bez potresa, to bi bilo korisno i za Angelu Merkel. Ali, ako bude stvorena nestabilna većina ili CDU izgubi vlast u Hessenu, to će dodatno oslabiti Angelu Merkel kao kancelarku i predsjednicu CDU-a. Pokrajinski izbori u Hessenu bi tako mogli imati jako velike posljedice za njemačku i međunarodnu politiku, piše DW


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh