Svijet

Sud: “Vrijeđanje poslanika Muhameda ne spada u slobodu izražavanja”

Evropski sud za ljudska prava donio odluku po apelaciji Austrijanca kojem je prije sedam godina zbog toga izrečena novčana kazna, piše Anadolu Agency.

Evropski sud za ljudska prava - Reuters

Advertisements

Evropski sud za ljudska prava presudio je da vrijeđanje poslanika Muhameda ne ulazi u okvire slobode izražavanja.

Sud u Strasbourgu donio je odluku po apelaciji jednog austrijskog državljanina kojem je za vrijeđanje poslanika Muhameda prije sedam godina izrečena novčana kazna u Austriji.

U pisanom saopćenju Suda navodi se kako se 47-godišnji Austrijanac ne može pozivati na član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama koji garantira slobodu izražavanja, odnosno slobodu mišljenja i primanja i prenošenja informacija ili ideja.

Sud dalje navodi da je presuda austrijskog suda ispravna i utemeljena.

“Sporne izjave koje su predmet spora izlaze iz granica objektivne rasprave. Korištene izjave su tretirane kao vrijeđanje i napad na poslanika Muhameda. Slični napadi bi mogli pogodovati jačanju predrasuda i ugroziti vjerske slobode u Austriji”, navodi se u saopštenju Suda.

Uvrede na seminaru

Sud u Austriji je 2011. godine osudio 47-godišnjeg državljanina te zemlje zbog uvreda koje je na račun poslanika Muhameda iznio na seminaru koji je pod nazivom ‘Osnovni elementi islama’ održan dvije godine ranije.

Osuđenom je izrečena kazna u vrijednosti od 480 eura, na šta se žalio Vrhovnom sudu Austrije. Nakon odbijanja žalbe, osuđeni je podnio apelaciju i Evropskom sudu za ljudska prava.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh