Svijet

Koliko svjetski lideri zarađuju u odnosu na građane svojih zemalja?

Internet-berza poslova “adzuna.de” upoređivala je razliku u plati vodećih političara i prosječnih građana u 45 zemalja svijeta i na osnovu toga napravila rang-listu koja pokazuje da je razlika najmanja u komunističkim zemljama Kini i Vijetnamu.

Vladimir Putin - Anadolija

Advertisements

Godišnja plata predsjednika obje države približna je primanjima prosječnog građana, a vijetnamski premijer Ngujen Suan Fuk ima uvjerljivo najmanju platu od svih premijera svijeta. Njegova godišnja primanja iznose 7.500 evra, a prosječna godišnja plaća u Vijetnamu je 5.600 evra.

Na drugom kraju skale takođe se nalazi zemlja jugoistočne Azije. Predsjednik vlade Singapura Li Hsijen Lung zarađuje 1.379.200 evra godišnje, što je 18 puta veća plata od prosječne u toj zemlji.

Ipak, najveći jaz zabilježen je u Južnoafričkoj Republici. Predsjednik Kiril Ramafosa ima 19 puta veću plaćtu od prosječne. Ipak, kada je riječ o apsolutnoj vrijednosti njegovih primanja, ne može da se mjeri s premijerom Singapura, jer zarađuje “svega” 212.300 evra godišnje.

Na spisku od 45 zemalja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzima treće mjesto, poslije Kine i Vijetnama, jer zarađuje 39.300 evra godišnje, dvostruko više od prosječne plate u Hrvatskoj koja iznosi 21.400 evra.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zauzima 42. mjesto na rang-listi: njegova godišnja plata iznosi 244.200 evra, dok je prosječna plata u Rusiji 11 puta manja – 21.600 evra, pišu “Nezavisne.com“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh