Svijet

Turski predsjednik Erdogan na vrhu liste najuticajnijih muslimana svijeta

Na drugom mjestu je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, a na trećem jordanski kralj Abdullah II

Recep Tayyip Erdogan - Anadolija

Advertisements

ANKARA (AA) – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan zauzeo je prvo mjesto na listi 500 najuticajnijih muslimana u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kraljevski islamski centar za strateška istraživanja (Royal Islamic Strategic Studies Centre) sa sjedištem u Jordanu objavio je jubilarnu desetu ediciju godišnjaka Lista 500 najuticajnijih muslimana za 2019. godinu.

Na drugom mjestu je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al-Saud, a na trećem je jordanski kralj Abdullah II.

U izvještaju se navodi kako je Erdogan u augustu 2014. godine postao prvi direktno izabrani predsjednik Turske, pa dobio i drugi mandat pobjedom u prvom krugu i ovogodišnjih predsjedničkih izbora na kojima je izlaznost bila 86 posto.

“Tokom Erdoganovih mandata Turska je ostvarila neviđen ekonomski rast, ustavne promjene i ponovo izrasla u jednu od glavnih globalnih sila“, navodi se u saopćenju.

U daljem obrazloženju liste se navodi kako se Turska pod Erdoganovim vodstvom fokusirala na jačanje odnosa i saradnje sa zemljama na svih sedam kontinenata, a posebno sa susjedima, uključujući i Grčku.

“U Africi je Turska otvorila više od 20 novih ambasada i konzulata. Kada je Somalija patila zbog gladi i suše, Turska joj je poslala pomoć, a Erdogan je postao prvi neafrički lider koji je posjetio tu zemlju nakon dvije decenije“, navodi se u izvještaju.

U izdanjima liste 500 najuticajnijih muslimana svijeta za 2016. i 2017. godinu Erdogan je zauzimao osmo, a u izdanju za 2018. godinu peto mjest


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh