Svijet

Kina mijenja američki LNG plin dugoročnim ugovorima s Katarom

Kineske firme, zbog američko-kineskog trgovinskog rata, nastavljaju sklapati nove ugovore o isporukama ukapljenog plina iz Katara umjesto onog američkog.

LNG - Geopolitika.news

Advertisements

U utorak, 16. oktobra, katarska državna energetska firma Qatar Petroleum saopštila je o sklapanju petogodišnjeg ugovora sa singapurskom firmom Oriental Energy o isporukama 600 tisuća tona ukapljenog (LNG) plina godišnje u Kinu. Isporuke u sklopu tog ugovora počet će 2019. godine.

Oriental Energy je najveća firma za skladištenje i razvoženje LNG-ja u Kinu i vlasnik je petine kineskih LNG terminala, kao i niza tamošnjih petrokemijskih postrojenja.

Saad Sherida Al-Kaabi, izvršni predsjednik Qatar Petroleuma, izjavio je kako potpisani ugovor odražava strategiju firme, orjentiranu na sklapanje neposrednih ugovora s konačnim korisnikom, kazavši: “Mi posebnu pozornost dajemo za zadovoljenje potreba najbržerastućeg LNG tržišta na svijetu (kineskog).”

I to uopće nije sve, kada je riječ o intenziviranju kinesko-katarske energetske suradnje. Podsjećamo, da je 10. septembra 2018. g. katarska firma Qatargas Operating Company Limited izvijestila o potpisivanju sporazuma s rokom od 22 godine s kineskom državnom korporacijom PetroChina, o isporukama 3,4 milijuna tona ukapljenog plina godišnje.

Podsjećamo: tokom 2018.g. kineski uvoz američkog LNG plina počeo se naglo smanjivati nakon uvođenja carina na uvoz kineskih proizvoda od strane administracije predsjednika Donalda Trumpa. Peking je upozoravao Washington o svom uvođenju protumjera i na dugoročne gubitke za američke firme zbog uvođenja kineskih carina, koje su sada već prešle u stadij trgovinskog rata.

Prema informacijama IHS Markit, količina uvoza ukapljenog plina iz SAD-a u Kinu u prvih je 8 mjeseci 2018.g. pala čak za 2 puta u odnosu na isto razdoblje 2017.g.: sa 2,1 miliona tona na oko 1 milion tona.

Ovakve informacije podudaraju se s prognozama “Geopolitika Newsa“, u kojima su ukazivali, kako će se zbog pokrenutog američkog trgovinskog rata protiv Kine dugoročno najviše okoristiti Katar, Australija i ostali veliki proizvođači ukapljenog plina. Također ne treba zaboraviti kako će Kina već iduće godine, prema predviđanjima energetskih stručnjaka, prestići Japan, kao vodeću zemlju po količinama uvezenog LNG plina, a taj trend kineskog liderstva održat će se još dugo vrijeme s obzirom na veličinu i dinamiku razvoja kineskog tržišta, što znači kako će se uvezene količine u perspektivi samo povećavati.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh