Svijet

Profesor koji želi da sruši Angelu Merkel

Stručnjak za međunarodno pravo iz Bona Matthias Herdegen pozvao je Merkelovu “na dvoboj”. On joj, zbog njene izbjegličke politike, želi osporiti funkciju šefice CDU-a. Od svih izazivača, on ima najbolje šanse.

Matthias Herdegen - DW

Advertisements

To je jasan poziv na obračun upućen šefici CDU-a Angeli Merkel. Matthias Herdegen kandiduje se na čelo CDU-a, zato što je samo “promjenom na vrhu, za kojom čeznu veliki dijelovi biračkog tijela, moguća neophodna programska obnova CDU-a”, kaže ovaj CDU-političar u razgovoru za DW. Ovu promjenu će bonski profesor prava zatražiti na Kongresu demohrišćana u Hamburgu početkom decembra. Herdegen spada u tri izazivača Angele Merkel, koji joj osporavaju mjesto šefice CDU-a i koji žele da okončaju eru Merkel. Tradicionalno u CDU važi načelo: Samo ko je šef partije, može postati i kancelar”. Tako na stvari gleda i sama Angela Merkel.

Pored Herdegena, koji je rođen u Gornjoj Franačkoj (Bavarska) zbaciti Merkelovu sa trona žele i 61-godišnji poduzetnik Andreas Ritzenhoff i 26-godišnji berlinski student prava Jan-Philipp Knoop. To su tri muškarca i jedan stav: Oni atestiraju kancelarki politiku zastoja, koji paralizira zemlju i kod građana ostavlja sumnju u vladu. Od trijumvirata Merkelinih izazivača Herdegenu se pripisuju najveće šanse. On bi, kako se smatra, mogao aktuelnoj šefici CDU-a oduzeti najveći broj glasova delegata. Herdegen, kao renomirani profesor Univerziteta u Bonnu, do sada nije imao nikakvu funkciju u partiji, ali je već desetljećima prisutan u političkim dešavanjima.

Herdegen je bio član Parlamentarne komisije koja se bavila angažmanom njemačke vojske u svijetu i vodio je ustavno-pravne procese za njemačku vladu. Ovaj pravnik smatra da je sada došao momenat u kojem on preuzima odgovornost za sadržajno preusmjeravanje CDU-a. Prije nego što nastane utisak da će CDU utonuti u programsko ćutanje i dok se čini da nema kompasa, ja sam se stavljam na raspolaganje”, izjavio je on za DW. Ovaj 61-godišnjak računa sa “otvorenom utrkom u koju će aktuelna šefica CDU-a ući sa velikim bonusom”. Herdegenova šansa je Merkelina slabost.

18 godina je Angela Merkel na čelu CDU – i do sada joj to niko nije mogao osporiti. Od spora oko izbjegličke politike njena popularnost i imidž su opali, a u njenoj partiji sve bruji. Još ranije su se konzervativne snage žalile što je Merkelova usmjerila CDU u partiju političkog centra, jer je to otjeralo tradicionalne birače, koji su dijelom prešli i u AfD. Zahtjevi za promjenom kursa ispoljavaju se sve užarenije. Nakon što bliski saradnik Merkelove Volker Kauder krajem septembra na opšte iznenađenje nije izabran na funkciju predsjedavajućeg Kluba poslanika CDU/CSU, u partijskim krugovima se moglo čuti da je ona izgubila osjećaj za demohrišćane i da je nastupio zamor.

Ali, Merkelova i dalje izražava optimizam. Ona je na Kongresu CDU-ovog podmlatka Mlade unije (Junge Union) proteklog vikenda uspjela da preokrene raspoloženje u svoju korist, dajući do znanja da će se na Kongresu u Hamburgu (07./08.12.) još jednom kandidovati za šeficu partije, što ranije nije bilo sigurno i što je ostavljalo prostor za špekulacije. Stoga se Merkelini kritičari neće umoriti da sve do izbora pričaju o čežnji za programskom obnovom.

Podjela društva

Koliko je situacija napeta, pokazuju izjave bivšeg bliskog saradnika Angele Merkel Norberta Röttgena. U intervju za “Spiegel” ovaj bivši ministar okoliša i aktuelni predsjedavajući Vanjsko-političkog odbora Bundestaga govorio je o “sistematskom umoru demokratije” i jasno rekao da je sve nestrpljiviji. “Osjeća se da se politički nešto mora promijeniti ali ne dešava se ništa”.

Pred Angelom Merkel su teška vremena

Sada je korak dalje otišao Matthias Herdegen. On čak govori o tome da je u Njemačkoj došlo do “podjele društva”, koja se hitno mora prevazići.

“Momentalno imamo neodrađen zadatak a to je da ‘isušimo’ snage na desnoj ivici političkog spektra. Posljedica je da se AfD razvija u pravcu druge po snazi političke partije u Njemačkoj. Radi se o tome da krenemo političkim kursom koji ljudima daje utisak da ih se uzima ozbiljno.”

Preći granice opterećenja

U tom kontekstu bonski profesor i stručnjak za međunarodno pravo kritikuje izbjegličku politiku u kojoj se ne prave razlike između zahtjeva za azilom i želje za useljavanjem, već se vodi politika otvorenih granica. “Pod sadašnjim uslovima neplanskog useljavanja mi smo već prekoračili granice podnošljivosti”, kaže Herdegen. On vidi potencijal za kreiranje pametne i odmjerene useljeničke politike i zakona o useljevanju.

Preduslov je okončanje Merkelinog kako kaže “situativnog žongliranja” i umjesto toga razvoj dugoročne strategije, koja daje odgovore na načelna pitanja poput: “U kojem pravcu želimo otići sa politikom useljavanja? Kakvo nam je društvo? Hoćemo li model SAD-a, Kanade ili skandinavskih zemalja? Šta to znači za naše socijalne sisteme? To su pitanja sa kojima se moramo ofanzivno suočiti i useljavanje shvatiti kao šansu za kreiranje politike”, kaže Herdegen.

Merkelovoj predstoje teška vremena

Herdegenove teze će kod ponekih delegata CDU-a dovesti do toga da im zaigra srce. Da li se Angeli Merkel, uprkos faze slabosti, može oduzeti predsjedavanje partijom, čini – kako stvari sada stoje – jedva mogućim. Više će se znati nakon pokrajinskih izbora u Bavarskoj (14. oktobar) i Hesenu (28. oktobar). Najnovije ankete potvrđuju silazni trend. Šefica CDU ne gleda u baš prijatnu budućnost.

Čak i ako bude reizabrana na čelo partije, boljeće je svaki glas delegata koji ode Herdegenu i još dvojici izazivača. To će uzdrmati njen autoritet. Šefica partije na opoziv, koja je uz to kao kancelarka na čelu paralizirajuće i sve nevoljenije velike kolacije demohrišćana i socijaldemokrata (CDU/CSU i SPD) suočena je sa spoznajom da na duže staze to neće moći ići još dugo. Herdegen Merkelovu vjerovatno neće moći skinuti sa trona ali rezaće granu na kojoj ona sjedi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh