Svijet

Novac, interes… – Evo zašto se Rusija i EU bore oko Ukrajine! (VIDEO)

I Rusija i Evropska unija pritišću Ukrajinu. Svako je želi u svojoj zoni uticaja. Moskva ovu bivšu sovjetsku republiku želi u carinskoj uniji i što čvršće vezanu za sebe, a Evropska unija pod svojim okriljem.

No image - Haber.ba

Advertisements


Odnosi EU – Ukrajina – Rusija (Foto: Dnevnik.hr)

Ukrajina je velika i važna država koja je bitna i za Moskvu i za Bruxelles. Smještena je tačno između Unije i Rusije, a graniči sa četiri članice EU – Poljskom, Slovačkom, Mađarskom i Rumunijom. S površinom većom od 600.000 kvadratnih kilometara, druga je po veličini država Evrope.

Od 46 miliona stanovnika, više od 17 posto su Rusi – najveća manjina. Pa čak je i predsjednik Viktor Janukovič ukrajinski tečno naučio tek u svojim pedesetima, a prvi mu je jezik ruski. Ukrajinu svako vuče na svoju stranu, i Moskva i Bruxelles.

Drugi razlog zašto je Ukrajina važna je energetika. Ta zemlja je ovisna o ruskom plinu, ali ne samo ona. Preko Ukrajine idu i glavni pravci kojima plin iz Rusije stiže u Evropu, čak 80 posto ide plinovodima preko Ukrajine. Svaki spor Moskve i Kijeva osjeća gotovo cijelo evropsko tržište. Kada se isključi plin Ukrajincima, nemaju ga ni Nijemci, ni Francuzi.

“S obzirom na razvoj događaja u Ukrajini, plin je postao jako skup. Počeli smo koristi drva. Siječemo bolesna stabla. Čisteći tako šumu, imamo drva kao gorivo. U poređenju sa cijenom plina, mnogo je jeftinije”, kazao je Volodomir Moskva, glavni inženjer elektrane u Zoločivu.

Novac je ono što Ukrajini hitno treba. Zemlja je na rubu bankrota. Unija im je nudila 610 miliona eura, a samo kako bi platili Rusima za plin i otplatili rate kredita Ukrajincima treba više od 12 milijardi eura.

Neki od evropskih političara optužuju Ukrajinu, odnosno Janukoviča da prodaje zemlju onome ko nudi više. Moskva prijetnjama, a Bruxelles pogodnostima nastavit će vući prema svojim interesima. Opozicione stranke zajedno marširaju protiv Janukoviča, međutim njih gotovo ništa ne povezuje osim želje za rušenjem aktuelne vlasti.

(dnevnik.hr)


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh