ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Gotovo je s pomicanjem sata: 2019. godine to ćemo raditi posljednji put!

Evropska komisija objavila je danas prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Evropskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu da odluče žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Ljetno računanje vremena - Antenazadar.hr

Članice će same birati na kojem će vremenu biti

“Moramo prestati s tim pomicanjem kazaljki”, rekao je Juncker, dodavši kako će zemlje članice izabrati hoće li prijeći na tzv. ljetno vrijeme cijele godine ili će se vratiti na ono kakvo je bilo prije uvođenja ljetnog računanja vremena (tzv. zimsko vrijeme).

U anketi Evropske komisije provedenoj o tome od jula do augusta učestvovalo je rekordnih 4,6 miliona ljudi i većina se izjasnila protiv pomicanja kazaljki.

“Moramo poštovati želje ljudi”, kazao je Juncker.

Hrvatski zastupnik Davor Škrlec, kao član radne grupe Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU, u saopštenju pozdravlja odgovor Komisije na želje građana koji su se većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu.

“Prema prijedlogu Evropske komisije, svaka država članica bi do aprila 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija.

Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju 31. marta 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jednom, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju 27. oktobra 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Evropsku uniju

“Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Evropsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te podstiče konsultacije na nacionalnom i evropskom nivou kako bi se osigurao koordinisani pristup među državama članicama.

Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcionisanje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Evropski parlament i Vijeće Evropske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do marta 2019. godine”, pojašnjava Škrlec.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh