ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Finska će postati prva zemlja u svijetu koja će ukinuti predmete u školi

Najavljena reforma planirana je 2020. godine.

Đaci - Nezavisni.ba

Finski obrazovni sistem smatra se jednim od najboljih u svijetu. U međunarodnom rejtingu je uvijek među prvih deset. Međutim, vlast je odlučila  provesti pravu revoluciju u svom školskom sistemu.

Finski dužnosnici žele ukloniti školske predmete iz nastavnog plana i programa. Tu više neće biti nikakvih predavanja iz fizike, matematike, književnosti, historije ili geografije. Šef Odjela za obrazovanje u Helsinkiju, Marjo Kyllonen, objasnio je promjene:

“Postojeće škole drže nastavu na starinski način koji je bio od koristi na početku 1900.-ih, ali potrebe nisu iste i mi trebamo nešto odgovarajuće za 21. stoljeće”.

Umjesto pojedinih predmeta, studenti će proučavati događaje i pojave u interdisciplinarnom formatu. Na primjer, Drugi svjetski rat će biti prezentiran iz perspektive historije, geografije i matematike. A recimo kurs “Rad u kafiću” će učenike izložiti znanju o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama.

Ovaj sistem će biti uveden za starije učenike, s početkom u dobi od 16 godina, a opća ideja je da studenti moraju izabrati za sebe koju temu ili pojavu žele učiti, imajući u vidu svoje ambicije za budućnost i svoje sposobnosti. Tako učenici neće više sjediti na fizici ili hemiji, a cijelo vrijeme misliti: “Što će mi ovo kasnije u životu?”

Tradicionalni oblik odnosa nastavnika i učenika tj. komunikacija će se također promijeniti. Učenici više neće sjediti iza školskih klupa i čekati biti pozvani odgovoriti na pitanje. Umjesto toga će raditi svi zajedno u malim grupama kako bi razgovarali o problemima. Finski obrazovni sistem potiče kolektivno djelovanje, zbog čega će promjene utjecati i nastavnike. Reforma školstva će zahtijevati mnogo saradnje između nastavnika različitih predmeta. Oko 70% učitelja u Helsinkiju su već poduzeli pripremne radnje u skladu s novim sistemom za prezentiranje informacija i, kao rezultat toga, oni će dobiti povećanje plaća. Promjene se očekuje da će biti završene do 2020. godine, prenosi “Brightside.me”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh