Svijet

UN – U Srbiji zabilježen veliki pad broja stanovnika!

Najveći porast broja stanovnika u sljedeće dvije godine imaće Oman i Katar, dok će najveći pad broja stanovnika biti zabilježen u zemljama istočne Evrope, među kojima je i Srbija, pokazuje najnovija studija Fonda Ujedinjenih nacija (UN) za populaciju (UNFPA) koja je objavljena danas.

No image - Haber.ba


Srbija (Foto: Arhiva)

Prema prognozi stručnjaka UN, stanovništvo Omana i Katara će će se do 2015. uvećavati prosečno za 7,9, odnosno 5,9 posto godišnje, što će im omogućiti da zadrže vodeću poziciju po tom pokazatelju ne samo među zemljama Persijskog zaliva, nego i u svijetu.

U svim ostalim zemljama Persijskog zaliva u sljedeće dvije godine će takođe biti zabilježen snažan porast broja stanovnika – od 1,8 posto godišnje u Saudijskoj Arabiji i 2,3 posto u Jemenu, do 2,5 posto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 3,6 procenata u Kuvajtu, prenosi RIA Novosti.

Nasuprot zemljama Persijskog zaliva, u istočnoj Evropi se nastavlja smanjenje populacije, pri čemu se očekuje da u sljedeće dvije godine najveći gubitak bude zabilježen u Moldaviji i Bugarskoj (0,8 posto godišnje), Ukrajini (0,6 posto), Srbiji, Bjelorusiji i Litvaniji (0,5 posto) i Rusiji (0,2 posto).

Među zemljama rekorderima po broju stanovnika tredicionalno predvode Kina i Indija sa 1,385 milijardi, odnosno 1,252 milijarde ljudi. Pri tom je porast stanovništva u Indiji dva puta veći nego u Kini i iznosi 1,2 posto godišnje, navedeno je u izveštaju UNFPA.

Najduži prosječan očekivani životni vek stanovnika očekuje se u Japanu – 80 godina za muškarce i 87 godina za žene, kao i u Australiji i Švicarskoj – 80 godina za muškarce i 85 godina za žene.

Najkraći očekivani životni vek biće prema prognozama u Sijera Leone (45 godina za muškarce i 46 godina za žene).

Najveći koeficijent fertilnosti, od 7,6, bilježi se u Nigeru, a taj pokazatelj je na visokom nivou i u Maliju (6,9) i Somaliji (6,6), navedeno je u ovogodišnjem izvještaju Fonda UN za populaciju.

(tanjug)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh