Svijet

Washington Times – Rusija će do kraja vijeka biti islamska država!

Muslimani čine sve veći procenat stanovništva u Rusiji i njihov proporcionalni udio u ukupnom stanovništvu raste, što će po ocjeni analize lista Washington Times u osnovi promijeniti karakter te zemlje i s vremenom imati “dramatične” efekte.

No image - Haber.ba


Ruski muslimani (Foto: AP)

List u analizi navodi da je ubistvo Rusa Jegora Šerbakova 10. oktobra od strane muslimana iz Azerbejdžana izazvalo antiimigracione nerede u Moskvi, vandalizam i napade, kao i hapšenje 1.200 ljudi i iznijelo u prvi plan napetosti u Rusiji.

Rusiji sada ima između 21 i 23 miliona muslimana od ukupno 144 miliona stanovnika, ili 15 posto, ali da taj procenat brzo raste.

Etnički Rusi, skloni alkoholu, imaju evropske stope rasta nataliteta, a afričke stope smrtnosti. Ruskinje u prosjeku rađaju 1,4 dijete, a muškarci imaju životni vijek od 60 godina.

Nasuprot tome, muslimanske žene imaju u prosjeku 2,3 djece i manje prekida trudnoće nego Ruskinje. U Moskvi žene Tatara rađaju šestoro djece, Čečena i Inguša po desetoro. Pored toga, tri do četiri miliona muslimana preselilo se u Rusiju iz bivših sovjetskih republika uglavnom iz Azerbejdžana i Kazahstana, a i neki Rusi prelaze u islam.

Ovi trendovi, piše u analizi, ukazuju da se broj hrišćana smanjue za 0,6 odsto godišnje a muslimana raste za isti procenat, što će po ocjeni analize imati “dramatične efekte tokom vremena”. Neki analitičari predviđaju da će muslimani postati većina u Rusiji u 21. vijeku, što bi bila demografska revolucija koja bi u osnovi promijenila karakter zemlje.

(beta)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh