Svijet

Njemačka popustila – Turska 5. novembra nastavlja pregovore o članstvu u EU

Turska će početkom sljedećeg mjeseca nakon tri godine potpunog zastoja u pristupnim pregvorima otvoriti novo pregovaračko poglavlje, odlučilo je danas Vijeće za opće poslove na sastanku u Luksemburgu.

No image - Haber.ba


Turska i EU (Foto: Ilustracija)

“Evropska unija je odlučila danas otvoriti novo poglavlje u pristupnim pregovorima s Turskom”, objavilo je litavsko predsjedništvo EU-a. Pristupna konferencija na kojoj će se otvoriti pregovori u poglavlju regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata biće održana  5. novembra u Briselu.

Odluka o otvaranju pregovora u tom poglavlju bila je donesena u junu, ali je pristupna konferencija bila odgođena na insistiranje Njemačke zbog toga što su turske vlasti reagirale silom na proteste na istanbulskom trgu Taksim.

Turska ima status kandidata od 1999. godine, pristupne pregovore započela je u oktobru 2005., isti dan kada i Hrvatska, u posljednje tri godine nije otvorila ni zatvorila ni jedno poglavlje. Dio pregovaračkih poglavlja je zamrznut jer Ankara odbija normalizirati odnose s Kiprom, a zastoju pridonose nevoljkost više utjecajnih zemalja članica da Turska ikada postane članicom.

Od 33 poglavlja Turska je do sada otvorila pregovore u njih 13, a zatvorila samo jedno  i to ono najlakše – Nauka i istraživanje.

(doznajemo / avaz)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh