Svijet

Moskva – Evropski grad s najviše muslimana

Već dugi niz godina u Parizu, Londonu i Berlinu brzo raste broj stanovnika muslimana. Sada je Moskva na redu, u kojoj danas živi oko dva miliona muslimana, više nego i u jednom evropskom gradu.

No image - Haber.ba


Moskva (Foto: arhiva)

Moskva ima četiri džamije, koje su postale već pretijesne da prime sve vjernike, posebno za vrijeme praznika, poput Bajrama.

Abdul Bari Sultanov, musliman iz Tatarstana, istorijski muslimanskog regiona, kaže: “Džamije su nam potrebne u svakom moskovskom dijelu. Kao i medrese i imami da bi muslimani vjernici mogli moralno da se pripremaju sa susret sa Bogom”.

Ruska pravoslavna crkva gradi 200 novih crkava u i oko Moskve. Projekti za gradnju novih džamija nikada ne dobijaju saglasnost.

Gajdar Džemal, muslimanski aktivista, optužuje Kremlj za blokadu gradnje novih džamija u Moskvi: “Ruska i gradska vlast vodi politiku direktne supresije. Ne shvata da to stvara probleme i njima samima, mnogo veći nego što misle da sada jeste”.

Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, se zaklinje da nove džamije neće biti građene u Moskvi. Tvrdi da su muslimani koji mole na ulicama uglavnom iz centralne Azije, radnici na privremenom radu koji će se vrati kućama. Govoreći nedavno u jednoj emisiji moskovskog radio-programa “Eko”, Sobjanin je istakao da su svega 10 odsto stanovnika Moskve muslimani i da je gradnja džamija za svakoga ko to poželi prekomjerna. On je, uz snažnu podršku Kremlja, izabran za gradonačelnika prošlog mjeseca. Tvrdi da zna šta žele oni koji su glasali za njegov izbor.

O antagonizmu prema muslimanima govore i prošlonedjeljni protesti u radničkim kvartovima građana Moskve slovenskog porijekla protiv pridošlica iz centralne Azije i regiona Kavkaza. Neposredan povod bila je smrt mladog Rusa, kojeg je ubio pridošlica iz Azerbejdžana.

Analitičari proteste protiv pridošlica nazivaju modernim pogromom. Policija je pritvorila 2.000 radnika pridošlica. Političari traže zabranu prodaje stanova pridošlicama i uvođenje viza za muslimane iz zemalja koje su decenijama bile u sastavu bivšeg Sovjetskog Saveza.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh