ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Haker koji je otkrio skandal s Facebookom: “Moj prethodnik je ubijen”

Christopher Wylie, koji je otkrio najveću krađu podataka u historiji Facebooka, danas se pojavio pred britanskim zakonodavcima.

Christopher Wylie - SkyNews.com

Nakon otkrića skandala, u kojem su pokradeni podaci 50 miliona korisnika Facebooka, zviždač Wylie u utorak se sastao s Odborom za digitalne medije, kulturu, medije i sport britanskog parlamenta (DCMS). On je radio za kompaniju “Cambridge Analytica”, koja je koristila ukradene informacije kako bi uticala na rezultate izbora. Britanske vlasti izjavile su da će pokrenuti istragu o mogućem utjecaju na kampanju za Brexit.

Dominic Cummings, vođa kampanje za Brexit, optužio je Wylia da je “šarlatan koji mu se želi osvetiti jer nije zaposlio njegovu kompaniju”. Vajli poriče ove optužbe. Haker koji je otkrio skandal s Facebookom šokirao britanske zastupnike: “Moj prethodnik je ubijen”.

Paul-Olivier Dehaye, informatički stručnjak koji svjedoči uz Wylia, rekao je da Facebook dobar u skrivanju krađa podataka. Vakčo je rekao da se ovdje zapravo ne radi o Facebooku. Damian Collins, predsjednik DCMS-a, rekao je da je nevjerovatno da Mark Zuckerberg odbija lično svjedočiti: “Ako se imalo brine za svoje klijente, trebao bi ponovo razmisliti”.

Na pitanje šta “Cambridge Analytica” radi za britansku vladu, Wylie je odgovorio da je kompanija većinom radila u državama Bliskog istoka te istraživala ljude koji predstavljaju potencijalnu prijetnju.

Wylie je pozvao odbor da zatraži dokaze od bivše direktorice “Cambridge Analytice” Brittany Kaiser. Dodaje da je zabrinut da dio osoblja koje je radilo u Nigeriji sada radi za britansku vladu.

“Bila bi šteta da Britanija napusti EU, a zatim se otkrije prevara u glasanju za Brexit”, poručio je Wylie.

Optužio je još jednu kompaniju za krađu podataka s Facebooka, a radi se o “Palantiru”, kompaniji koja je radila za američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA).

Wylie je spomenuo još jednu kompaniju, GSR, koja je navodno osnovana samo da bi služila “Cambridge Analytici”. Rekao je da ju je osnovao Aleksandr Kogan, profesor koji je stvorio aplikaciju putem koje su pokradeni podaci 50 miliona ljudi s Facebooka.

Zviždač je izjavio da je kompanija “Aggregate IQ” tokom Brexita uticala na između pet i sedam miliona glasača: “Meta nisu bili svi, samo oni koji bi se dali nagovoriti”.

Wylie je pred britanskim odborom iznio šokantnu tvrdnju o svom radu za kompaniju “Cambridge Analytica”, piše “Business Insider”, prenosi “Index“.

Izjavio je da je njegov prethodnik ubijen u hotelu u Keniji, a policija je podmićena kako ne bi istražila ubistvo.

On je ispričao da je njegov prethodnik Dan Muresan otrovan nakon što je jedan posao kompanije propao. Međutim, rekao je da nema dokaza za ove tvrdnje, već su mu to rekli drugi zaposlenici. Također je ustvrdio da je “Cambridge Analytica” bila umiješana u niz ilegalnih aktivnosti širom svijeta.

Wylie je rekao da kompanija nije brinula o zakonu: “Nisu marili jesu li njihovi postupci legalni ili ne, dok god posao bude obavljen”. Dodao je da su uticali na izbore širom svijeta te rekao: “Tako izgleda moderni kolonijalizam”. Naveo je da je kompanija možda učestvovala i u britanskoj kampanji za Brexit.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh