ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
Svijet

Stotine hiljada mladih Amerikanaca u “Mimohodu za naše živote”

Ogorčeni ponovljenim pucnjavama u svojim školama, stotine hiljada mladih Amerikanaca izašlo je danas na ulice, na historijski protest protiv vatrenog oružja.

No image - Haber.ba

Protest u Washingtonu traje pod sloganom “Nikad više”!

Više od 800 protesta odvija se u ostalim gradovima SAD, predvođeni mladima. Unuka Martina Luthera Kinga kojoj je tek devet godina, uputila je u Washingtonu snažan poziv protiv vatrenog oružja, a njena je spontanost potaknula oduševljenje okupljenih, prenosi “Index“…

Nadahnuvši se slavnim govorom svog djeda, aktivista za građanska prava, Yolanda Renee King rekla je:

“U snu koji ja sanjam, previše je previše. U ovom svijetu ne bi trebalo biti oružja. Prenesite poruku, čujete li? Diljem čitave zemlje. Bit ćemo velik naraštaj”, dodala je sigurnim glasom, što je popraćeno pljeskom.

Mimohod za naše živote

Nacionalni događaj prozvan “March for Our Lives” (“Mimohod za naše živote”) spontana je reakcija na pokolj 17 osoba u floridskoj srednjoj školi 14. februara.

Ta, još jedna u nizu, drama brojnim Amerikancima je prelila čašu. Njihova se frustracija pothranjuje nedjelovanjem zakonodavaca i državnih vlasti, suzdržanih u djelovanju protiv moćnog lobija oružja National Rifle Association (NRA).

Mogućnost posjedovanja vatrenog oružja milioni Amerikanaca smatraju ustavnim pravom jednako temeljnim poput slobode govora.

Zvijezde i preživjeli učenici

Ovog puta, međutim, ubistvo koje je počinio bivši učenik, psihički nestabilan, u gradu Parklandu, spojio je “preživjele” učenike. Već pet sedmica sveprisutni su u medijima.

Petero njih našlo se na naslovnici časopisa “Time” ove sedmice. Njihova energija omogućila im je podršku brojnih poznatih osoba.

George Clooney, Oprah Winfrey i Stiven Spilberg dali su po 500.000 dolara kao podršku “Mimohodu za naše živote”.

Glumac Bill Murray uporedio je mobilizaciju s onom iz šezdesetih godina protiv rata u Vijetnamu.

Na pozornici podignutoj na Konstitušn aveniji, u srcu glavnog grada, izmjenjuju se zvijezde poput Ariane Grande, Jennifer Hudson, Demi Lovato, Justina Timberlakea i Miley Cyrus.

Smrt 30 hiljada ljudi godišnje

Odlučnost dijele i na društvenim mrežama s mnoštvom poruka koje pozivaju na zabranu jurišnih pušaka i ograničenje pristupa oružju pod haštagom #Enough.

Oružje je krivo za smrt više od 30.000 osoba godišnje u SAD gdje se školska omladina ponekad predstavlja kao “generacija masovne pucnjave” ili “generacija Columbine”, prema imenu srednje škole u Koloradu, gdje su dva učenika usmrtila 12 školskih kolega i profesora 1999. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh