Svijet

Da li će Kate Middleton ikada postati kraljica: O tome odlučuje ovaj član slavne monarhije!

Titule na britanskom kraljevskom dvoru oduvek su izazivale veliko divljenje i strahopoštovanje, pa je tako i danas.

Princ William i Kate Middleton - Instagram

Zato je javnost već sada počela da se zanima koju će titulu nositi vojvotkinja Kate Middleton kada njen suprug princ William jednog dana postane engleski kralj.

Aktuelnu vladarku britanske krune, kraljicu Elizabethu, nakon njene smrti naslijedit će njen sin, princ Charls, dok će njegovu vladavinu jednog dana preuzeti drugi u redu, princ William. U tom trenutku i njihove titule će se promijeniti, piše “Stil“…

Princ Charls više neće biti vojvoda od Velsa, a princ William oprostit će se od titule vojvode od Cambridgea. To je podatak koji je javnosti jako dobro poznat, ali ono što sve zanima je koje će titule u tom trenutku dobiti njihove supruge, vojvotkinja Camilla i Kate Middleton.

Do prije nekoliko godina, na ovo pitanje je redovno, putem zvaničnih stranica, odgovarao kraljevski portparol, a isto je učinjeno još 2005. kada su princ Charls i Camilla stali pred oltar. Jasno su tada naglasili da Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, nikada neće dobiti titulu kraljice.

Razlog tome leži u tradiciji, jer naprimjer ni suprug kraljice Elizabethe, princ Filip nikada nije postao kralj.

Ali, veliku ulogu u takvoj odluci kod Camille je igrao i uticaj javnosti. Nakon smrti princeze Diane, Camilla nikada nije postala omiljena stanovništvu. Prema anketama koje su sprovedene, Britanci i danas, 13 godina nakon što je ušla u kraljevsku porodicu, ne žele da vide vojvotkinju Camillu kao kraljicu.

Ipak, odluka da li će jednog dana nositi titulu kraljice ili ne, ostaje na tadašnjem vladaru i nosiocu krune, odnosno Carlsu.

Isto tako jednog dana, kada sjedne na tron i princ William će samostalno da odluči hoće li svojoj supruzi Kate da dodijeli titulu kraljice ili ne.

Do tada će o titulama vojvode i vojvotkinje od Cambridgea odlučivati 91-godišnja kraljica Elizabetha, a potom i budući kralj Carls. On će, ipak, sam donijeti odluku hoće li tada na sina prenijeti titulu vojvode od Velsa.

Poznato je da iz poštovanja prema tragično preminuloj princezi Diani, koja je za života nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinja Camilla nije preuzela istu titulu, a to se očekuje i od Kate Middleton.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh