Svijet

Katastrofa na vidiku – Propali pregovori, SAD na korak do bankrota

U slučaju da do dogovora ne dođe, država bi po prvi put u svojoj povijesti ostala bez gotovine, prenosi Al Jazeera Balkans.

No image - Haber.ba


Barack Obama (Foto: Arhiva)

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa nisu se uspjeli dogovoriti oko plana za rješenje budžetske i dužničke krize, i ranije najavljeno glasanje koje se trebalo danas obaviti neće se održati.

Kako piše Washington Post, a prenosi AJB, vodstvo republikanaca nije uspjelo uvjeriti konzervativne stranačke kolege da podrže koliko-toliko kompromisni prijedlog, koji bi nakon toga bio upućen Senatu u kojem demokrati imaju većinu.

‘Gotovi smo za večeras’, kratko je za vašingtonski dnevnik izjavio republikanski kongresmen iz Californije Kevin McArthy.

Bez kompromisa

Prethodno su utjecajne konzervativne grupe ‘FreedomWorks’ i ‘Heritage Action’ pozvale republikanske kongresmene da ne podrže bilo kakav kompromis s demokratima i Obamom, i da dozvole da se SAD po prvi put u svojoj povijesti približi bankrotu i nemogućnosti da servisiraju vanjski dug.

Mediji u SAD-u, nešto više od 24 sata prije roka do kada se mora podići limit za zaduživanje, taj scenarij sad već vide kao prilično realan.

Iako je tokom vikenda, i u ponedeljak djelovalo da su se stavovi dvije strane približili, dogodilo se nešto slično kao i pred rok za usvajanje budžeta, 1. listopada, kada su konzervativni kongresmeni bliski Pokretu čajanka stopirali bilo kakav dogovor.

Predstavnički dom Kongresa, koji kontroliraju republikanci, najavio je ranije vlastiti prijedlog za izalazak iz krize, prema kojem bi limit za zaduživanje bio produžen do 7. veljače, dok bi financiranje federalnih aktivnosti vlade bilo nastavljeno do 15. prosinca, ostavljajući vremena do tada da se postigne trajan dogovor.

Plan republikanaca predviđa i niz manjih izmjena vezanih za Zakon o zdravstvenom osiguranju.

Plafon duga

Međutim to nije zadovoljilo konzervativce i sada ostaje srijeda kao posljednji dan za evantualni dogovor dvije strane.

U slučaju da do dogovora ne dođe, država bi po prvi put u svojoj povijesti ostala bez gotovine i ne bi bila u stanju platiti prispjele obaveze, pošto će tada američki javni dug dostići 16,7 trilijuna dolara, i bit će dostignuta granica do koje se može posuditi novac za plaćanje računa, takozvani plafon duga.

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju neusvajanja produženja limita za zaduživanje vlade došlo do katastrofalnih posljedica, ne samo po američku, već i po cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Došlo bi rasta kamatnih stopa kod datih zajmova, smanjenja vrijednosti akcija na burzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.

Bila bi ugrožena, ako ne i u potpunosti onemogućena isplata svih vrsta socijalnih i zdravstvenih pomoći američkim građanima, plaća pripadnicima vojske, sredstava za povrat poreza, kao i isplata novca onima koji su ga uložili u papire od vrijednosti u vlasništvu SAD.

Kongres je do sada, od 1960. godine, 78 puta davao saglasnost na produženje limita za zaduživanje.

(tportal)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh