Svijet

Prepreke za Putinove “Vukove” na balkanskoj turneji

Za razliku od vlasti BiH koje su dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” zabranile ulazak u Bosnu i Hercegovinu, u bh. entitetu Republika Srpska (RS) stvari stoje drugačije. Baš kao i u Srbiji.

Noćni vukovi - BalkanPlus.net

Procjena da ta grupa “predstavlja opasnost po sigurnost” što je, kako se nezvanično saznaje, bio razlog zabrane, ne stoji u Srbiji i bh. entitetu RS, kroz čije bi gradove od ponedjeljka 19. marta trebalo da prođe bajkerska turneja Vukova, nazvana “Ruski Balkan”.

Na “mapi” “Noćnih vukova”, kojima se često ispred imena dodaje i “Putinovi”, nalaze se Beograd i Novi Sad u Srbiji, pa Bijeljina, Brčko, Banjaluka i Doboj u Bosni i Hercegovini, pa onda opet Srbija – Valjevo, Kruševac, Niš, Jagodina, Kragujevac i Bela Crkva.

Epitet “Putinovi” ponijeli su zbog bliskosti sa ruskim predsjednikom, za čijeg bliskog prijatelja važi njihov vođa, Aleksandar Zaldostanov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i Aleksandar Zaldostanov – Reuters/Twitter

Upravo Zaldostanov, koji bi trebalo i da predvodi bajkersku turu po Balkanu je, prema pisanju medija, jedna od dvije osobe koje neće moći da uđu u BiH.

Zabranu, bez navođenja imena onih na koje se odnosi, za “Radio Slobodna Evropa” (RSE) je potvrdio direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić.

Takvih restrikcija i briga u Srbiji i bh. entitetu RS nema.

“Njihova tura i različite percepcije njihove turneje su svojevrsno ogledalo odnosa u regionu i svih poznatih razlika u regionu, uključujući i odnos prema Rusima”, ocjenjuje za “RSE” spoljnopolitički komentator, Boško Jakšić.

“(Bh. entitet) Republika Srpska je najveće uporište ruskog interesa na zapadnom Balkanu u ovom trenutku. U Srbiji postoje mnoge organizacije, grupe, udruženja, pa i političke partije koje su sklone Rusiji i ne kriju to svoje rusofilsko opredjeljenje. Tako da je sve ovo što se događa vjerna slika odnosa koji postoje, ali bi morala da, istovremeno posluži i kao upozorenje tom rastućem ruskom uticaju koji vješto koristi različite kanale, oslanjajući se na meku moć”, kaže Jakšić.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić je povodom dolaska “Noćnih vukova” prije dva dana izjavio da “politika u (bh. entitetu) RS trguje strahom i da je povećan osjećaj nesigurnosti”.

On je za Reuters rekao i da “Noćni vukovi” nisu tipičan motociklistički klub, jer, kako je ocijenio, “nose snažne političke poruke”, dodavši da su ih angažovale vlasti bh. entiteta RS.

“Kada kažete da će ti ‘Noćni vukovi’ da dođu u (bh. entitet) RS, da će otvoriti i kancelariju svoju u Banjaluci i da će biti i na dan izbora, da će pratiti izborni proces ovdje u Bosni i Hercegovini, u (bh. entitetu) RS, onda sam ja gotovo siguran da tu ne postoje poštene namjere, prije svega vlasti i da su ta udruženja zloupotrebljena”, rekao je Mektić.

Zapadni mediji često izvještavaju o aktivnostima “Noćnih vukova” u kontekstu toga da imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu koji opisuju kao područje sa komplikovanom historijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada.

Milorad Dodik sa “Noćnim vukovima” – Twitter

Direktor Ruskog servisa “RSE” Andrej Šarij, kaže da su “Noćni vukovi” svakako bili jedna od opcija preko kojih je Putin ponekad ostvarivao svoje ideje, ali dodaje i da ne vjeruje da na predstojeću turneju “Ruski Balkan” kreću po njegovom nalogu.

“Najvjerovatnije oni imaju neke svoje planove. Oni imaju svoje partnere u Srbiji i širom Balkana. Sve to je vezano za mit o rusko – srpskom bratstvu i jedinstvu, da smo mi jedan veliki narod i evo nas kod vas… Ali, nemam osjećaj da je to neki specijalni plan da se nešto ostvari direktno preko ‘Noćnih vukova’ zbog toga što je to samo jedno od malih parčića kampanje instrumentalizacije društva ruske vlade i Vladimira Putina”, ističe Šarij.

Na više načina uticaja ukazuje i Boško Jakšić ističući da je tako od vremena početka ukrajinske krize, kada je, kako kaže, Rusija zapadni Balkan postavila na “mapu svojih strateških interesa”.

“Moskva od tada svim mogućim sofisticiranim sredstvima iz arsenala ‘meke moći’ utvrđuje svoje pozicije u regionu. I ovi, takozvani Putinovi Anđeli nesumnjivo su dio tog jednog veoma politizovanog programa”, rekao je Jakšić.

U Banjaluci bi, prema najavama, “Noćne vukove” trebalo da primi predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, koji je 9. januara ove godine Zaldostanova odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima.

Zaldostanov mu se zahvalio pismom, a Dodika je pozvao na bajk-šou koji će se održati u 17. avgusta u Sevastopolju na polustrvu Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Zaldostanov je te godine Dodiku poklonio prsluk Vukova, baš kao i godinu dana ranije tadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Zajedno sa Putinom je 2011. godine u loži beogradske Marakane gledao utakmicu Zvezda – Zenit. U loži je bio i tadašnji premijer Mirko Cvetković.

“Vođa ‘Noćnih vukova’, Aleksandar Zaldostanov zvani Hirurg, ovdje dolazi u region da motorom umjesto skalpela secira Balkan kako bi njegove dijlove što više približio Rusiji, udaljio od Zapada i propovijedao panslovenstvo i pravoslavlje što su omiljene teme ruske propagande”, kaže Boško Jakšić.

Inače, Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja je Zaldostanovu ili nekome od “Noćnih vukova” uskratila gostoprimstvo.

Ova grupa i njihov lider su još 2014. godine stavljeni na crnu listu Sjedinjenih Država. Ukaz o tome potpisao je tadašnji predsjednik Barak Obama, a povod je bila njihova umješanost u sukobe u Ukrajini.

U aprilu 2015. godine Poljska im nije dozvolila ulazak tokom vožnje do Berlina povodom obilježavanja 70-godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Prema izvještajima medija, vize je nekolicini motociklista tada poništila i Njemačka.

Prošle godine, ulazak im je zabranila i vlada Gruzije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh