Svijet

Zastrašujući podaci – U Evropskoj uniji živi 880 hiljada robova!

U zemljama Evropske unije danas živi 880 hiljada robova! Taj zastrašujući podatak objavio je jučer njemački Der Spiegel, pozivajući se na izvještaj odjeljanja za borbu protiv kriminala pri Evropskom parlamentu.

No image - Haber.ba


Evropska unija (Foto: Arhiva)

Trgovina ljudima

Osim što se s njima trguje i što su na prisilnom radu, od 880.000 robova u EU njih 270.000 još se i seksualno iskorištava, piše u izvještaju odjeljenja koji se bavi istraživanjem organizovanog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca i korupcije u 28 država Evropske unije.

Ne navodi se u kojim je zemljama situacija najdramatičnija no poznato je da u bogatijim zemljama EU trgovci ljudima drže mlade žene iz siromašnijih dijelova Unije koje prodaju kao seksualno roblje.

Samo u trgovini ljudima organizovane kriminalne skupine zaradile su prošle godine 25 milijardi eura, piše u izvještaju. Tijelo EU registriralo je 3600 organizovanih bandi širom Unije. Uz 25 milijardi eura od trgovine ljudima, te su bande ilegalnom trgovinom ljudskim organima i rijetkim i divljim životinjama zaradile dodatnih 26 milijardi eura.

Najrašireniji problem u EU je korupcija. Samo u javnom sektoru registrirano je oko 20 miliona koruptivnih djela.

Najraširenija korupcija

Ukupna šteta od korupcije u EU procjenjuje se na 120 milijardi eura godišnje. Cyber kriminal odnosno kompjuterski napadi evropsku ekonomiju koštaju 290 milijardi eura.

Da bi se svim tim kriminalnim aktivnostima koliko-toliko stalo na kraj odjel EU protiv kriminala traži od policije i pravosudnih organa svih članica Unije da pojačaju prekograničnu saradnju u suzbijanju tih nedjela.

Iz EU dali su i neke prijedloge kako se boriti protiv tih pošasti. Među mjerama su ukidanje evropskih poreznih oaza, zakonsko kažnjavanje kupovine glasova na izborima, zabrana rada na najmanje pet godina u javnim službama svima koji su osuđeni zbog pranja novca ili korupcije…

Predložena je i zakonska zaštita za sve zviždače koji ukažu na kriminalne radnje u poduzećima, javnoj upravi…O tom izvještaju Evropski parlament glasovat će 23. oktobra.

(večernji)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh