Svijet

Južnoafrička Republika – Žene u "prijestolnici silovanja" treniraju karate za samoodbranu

U Južnoafričkoj Republici, zemlji koja ima najveću stopu silovanja u svijetu, žene se educiraju u borilačkim vještinama kako bi savladale metode samoodbrane.

No image - Haber.ba


Karate (Foto: Ilustracija)

“Broj mladih djevojaka i žena koje uče karate u svrhu samoodbrane naglo je porastao”, izjavio je za Anadoliju Farid Ansari, viši instruktor Yuishinkai Kobujutsua u školi za borilačke vještine u Johannesburgu.

144 silovanja dnevno

Ansari, koji podučava borilačke vještine u nekoliko edukativnih centara u Johannessburgu, kaže da muški sportovi postaju popularni među djevojkama u Južnoj Africi.

“U našoj školi u Benoniju imamo 180 učenika od kojih je 80 djevojaka, dok u Marlborou imamo 45 djece od kojih polovinu čine djevojčice”, kaže Farid.

U ovoj zemlji dnevno se bilježe 144 slučaja silovanja, što čini jednu od najvećih stopa zastupljenosti ovog zločina u svijetu. Interpol je Južnoafričku Republiku imenovao “svjetskom prijestolnicom silovanja” u kojoj je manje od jednog procenta slučajeva silovanja prijavljeno policiji.

Prema Interpolu, žena rođena u Južnoafričkoj Republici ima više izgleda da bude silovana nego da bude obrazovana.

Učenje samoodbrane

Za Fatimu Ganji, karate je šansa da se odbrani od mogućeg napada.

“Karate za mene nije samo fizička aktivnost i sticanje vještina samoodbrane, već mi gradi samopouzdanje”, kaže Fatima kojoj je škola borilačkih vještina dodijelila crni pojas u Yuishinkai Kobujutsuu.

Mohamed Bhai odlučio je poslati svoju kćerku na obuku borilačkih vještina kako bi je zaštitio.

“Mislim da bi bilo pametno za moju kćerku da nauči kako da se zaštiti, jer znate da su mnogobrojni slučajevi silovanja u ovoj zemlji”, kaže Mohamed.

Karate instruktor Ansari kaže da je njegov centar za obuku prošle godine u Japan poslao 10 studentata na trening od kojih su četiri bile djevojke.

“Većina djevojaka koje dođu u naš centar je introvertna i bez samopouzdanja, ali nakon nekoliko mjeseci razviju samopouzdanje i steknu vještine samoodbrane”, kaže Ansari.

On smatra da karate pored borbenih vještina također podiže samopouzdanje što je veoma važna ‘životna vještina’.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh