Svijet

Priprema za rat ili vježba – Izrael simulirao let vojnih aviona do Irana?!

U sijenci tenzija između Irana i Zapada u javnost je procurio video snimak izraelskih višenamjenskih borbenih aviona koji su letjeli hiljade kilometara daleko nad Mediteranom, punjenje gorivom i simulaciju zračne borbe.

No image - Haber.ba


Izraelski vojni avioni (Foto: Reuters)

Izraelska avijacija u posljednjih nekoliko dana sprovela je seriju vježbi dugih letova, punjenja letjelica gorivom u vazduhu i simulaciju vazdušnih borbi. Komandant vježbe čije ime se ne navodi zatražio je od pilota da detaljno prate sva ponašanja i postupke na dugotrajnim letovima, kako bi se kasnije obavila detaljna analiza.

Jedan od pilota kome je bilo dozvoljeno da komunicira sa medijima rekao je da je cilj vježbe bio upoznavanje posada sa nepredvidivim vremenskim uslovima u nepoznatom prostoru kao i odbrana od nepoznatih pretnji.

Mediji u Izraelu smatraju da bi se to moglo podvesti pod uobičajene vojne vježbe, da se ne dešavaju u osvit novih pregovora između Irana i zapadnih zemlja o spornom nukelarnom programu. Neki novinari navode da je zapravo cilj vježbe da se pokaže kako Izrael ima uključene sve opcije uključujući i vojnu da bi zaustavili iranski nuklearni program.

(kurir)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh