Svijet

Alarmantna poruka – Svijetu zbog Amerike prijeti finansijski cunami!

Upozorenja Americi iz svijeta da riješi finansijsku blokadu. Horor scenario za berze ako bude došlo do bankrota.Globalna sigurnost izložena je riziku – alarmantna je poruka sa raznih strana svijeta upućena, uz prekore, Americi.

No image - Haber.ba


Washington (Foto: Rtvbn)

Nedjelju dana uoči 17. oktobra, kada bi, ukoliko se u Vašingtonu ne prekine budžetska blokada, najveća svjetska privreda mogla da bankrotira, temperatura na svjetskim tržištima raste.

Neuspijeh dogovora između demokrata i republikanaca na Kapitol hilu oko podizanja „plafona“ zaduživanja sa sadašnjih 16,7 biliona dolara, značio bi, tvrde eksperti, početak svjetskog finansijskog cunamija.

U kritikama prednjači druga najveća svjetska ekonomija, Kina, „spojenim sudovima“ povezana sa SAD kao njen najveći kreditor.

Peking je u julu držao 1,277 biliona dolara vrijedne američke obveznice, pa ton u prestonici najmnogoljudnije zemlje od intenzivnih poziva lidera Vašingtonu da postigne dogovor oko budžeta, prerasta u sve otvoreniji prekor.

Kineski državni mediji pozivaju zakonodavce SAD da prekinu „fabrikovanu krizu“. List „Čajna dejli“ piše da je pet godina poslije globalne finansijske krize žalosno što SAD dovode u pitanje globalni oporavak svojim političkim čarkama:

– Začuđujući neuspijeh američkog Kongresa da nacionalne potrebe stavi ispred političkih interesa izazvao je strahovanje među investitorima i vladama širom svijeta, pa je počelo da se razmišlja o nezamislivom – navodi list.

Na trodnevnom seminaru u Bahreinu, koji je organizovao Međunarodni institut za strateške studije o finansijskim strestovima, globalnoj vojnoj ravnoteži i regionalnoj bezbjednosti, zaključeno je da SAD, ako ne budu riješile domaće fiskalne probleme, neće biti u stanju da zadrže primat u globalnoj bezbjednosti.

MMF već je snizio prognozu svjetskog privrednog rasta za 2013. i 2014, navodeći kao prvi razlog političku krizu u SAD i usporenu ekonomiju Kine.

(NE)POVERENJE

„Vašington post“ pod naslovom „Zaslužuju li SAD prvoklasni kreditni rejting?“ podsjeća da svaka finansijska institucija u svijetu ima, ili bi mogla da posjeduje, američke vladine obveznice u rezervama, smatrajući ih savršeno sigurnim.

Podrivanje te pretpostavke, podrilo bi sve te institucije – navodi list.

 

(rtvbn)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh