Svijet

Rađanje djece po narudžbi postaje unosan biznis u Ukrajini

Parovi bez djece iz svih krajeva svijeta dolaze u Ukrajinu u potrazi za surogat-majkama.

Trudnica - Fokuzz.com

Advertisements

Stranci u potrazi za surogatima u Ukrajinu dolaze od 2015. godine, kada je azijska surogat industrija počela jenjavati zbog optužbi o izrabljivanju surogat majki.

Surogatstvo je u Ukrajini dostupno heterose*sualnim bračnim parovima koji ne mogu zanijeti iz medicinskih razloga. Dijete mora imati genetsku poveznicu s barem jednim roditeljem. Cijene se kreću između 20.000 i 30.000 eura…

Surogat majka nema pravo na starateljstvo jer se na rodni list upisuju imena roditelja koji plaćaju.

Mnoge mlade Ukrajinke očajnički trebaju taj novac, ali neki strahuju da su te žene žrtve eksploatacije, prenosi “BBC”.

Ukrajinka Ana za surogatstvo je saznala na vijestima kada joj je bilo 18. Završila je srednju školu i planirala se zaposliti u hotelu u svojem rodnom gradiću na zapadu Ukrajine. Plaća bi joj iznosila nešto manje od 200 eura mjesečno. Međutim, surogatstvo se plaća oko 15.000.

Anina porodica nije siromašna, ali ona sebi želi moći priuštiti “skupe stvari” – obnovu kuće, auto i kućne aparate.

“U našu zemlju dolazi jako puno parova bez djece – kao na pokretnoj traci”, kaže Ana.

Ana se na surogatstvo odlučila tri godine kasnije, kada je već imala kćer. Prema ukrajinskom zakonu, surogatkinje mogu postati jedino žene koje već imaju djecu. Na taj se način ne vezuju odveć za onu koju moraju predati nekom drugom.

Ana je u 450 kilometara udaljenom Kijevu zanijela i rodila dijete jednom slovenskom paru, ali odabranoj klinici za surogatstvo nije primila primjerenu zdravstvenu brigu. Ipak, porod je protekao u redu, a Ana se danas sprema na drugo surogat majčinstvo.

Ana se sprema postati surogat majka po drugi put, ovoga puta za par iz Japana. Želi zaraditi za novi stan.

“Kada plaču i zahvaljuju vam, znate koliko ste za njih učinili”, prisjeća se Ana svog prvog surogat iskustva.

Prema Samu Everinghamu iz australijskog udruženja za surogatstvo “Porodice kroz surogatstvo”, potražanja za surogatima u Ukrajini u posljednje dvije godine “porasla je za 1.000 posto”.

Surogat turizam u Ukrajini uspijeva zbog tamošnjih liberalnih zakona. Ukrajina “namijenjene roditelje” od začeća smatra biološkim roditeljima, a cijena surogatstva nije fiksirana.

Međutim, sam proces se za parove iz nekih dijelova svijeta može pretvoriti u birokratsku noćnu moru. Tako Britanci koji žele svoje novo dijete izvesti iz Ukrajine moraju tamo boraviti nekoliko mjeseci.

Iako većina klinika za surogatstvo u Ukrajini posluje po propisima, nekolicina ih je na zlu glasu.

“Znamo za slučajeve kada su ukrajinske agencije odbile platiti surogat majkama koje se nisu držale strogih propisa ili su pobacile”, kaže Everingham.

Predsjednica odbora za zdravstvo u ukrajinskom parlamentu, Olga Bogomolets, navodi kako je rast surogat industrije u Ukrajini direktna posljedica teške recesije koja je zemlju pogađala 2014. i 2015. godine.

Procjenjuje se da svake godine surogat majke u Ukrajini na svijet donesu 500 djece, ali službenih podataka nema.

Takva vrsta komercijalnog surogatstva legalna je i u SAD-u, Gruziji i Rusiji. Popularna odredišta su i Kenija i Laos, ali te države nemaju riješen pravni okvir za surogatstvo.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh