Svijet

Zemlja bez kriminala koja se iznajmljivala za 70.000 dolara

Upoznajte malenu, ali zanimljivu i bogatu zemlju koja se smjestila između Austrije i Švicarske – Lihtenštajn!

Lihtenštajn - Wikimedia.org

Advertisements

Ovdje kriminal skoro da ne postoji. Posljednje evidentirano ubistvo dogodilo se 1997. godine, a u državi ima samo nekoliko zatvorenika. Svako ko je osuđen na kaznu duže od dvije godine odlazi na služenje u Austriju, a stanovnici se osjećaju toliko sigurno da ne zaključavaju ulazna vrata, piše “B92“…

Lihtenštajn – B92.net

Švicarska je jednom prilikom izvršila invaziju na Lihtenštajn. To se dogodilo slučajno, kada je 170 švicarskih vojnika naoružanih puškama, ali bez metaka, tokom vojne vježbe slučajno prešlo granicu.

Jednom godišnje, svi stanovnici se pozivaju na zabavu, tj. na pivo u vrtove Vaduz dvorca.

Za najveći grad ove zemlje vjerojatno nikad niste čuli. Glavni grad je Vaduz u kojem živi 5.425 stanovnika, a najveći Šan, u kojem živi 583 ljudi više.

Lihtenštajn je vodeći svjetski proizvođač vještačkih zuba. Naime, kompanija “Ivoclar Vivadent” prvak je na polju proizvodnje vještačkih vilica, navlaka i sličnih stomatoloških potrepština, s ukupnim učešćem na tržištu od 20 posto.

Prije pet godina, mogli ste da iznajmite cijelu državu na jednu noć. Naime, u saradnji s kompanijom Airbnb, ponuđen je prostor za smještaj 150 gostiju, degustiranje vina s princem i sopstvena trenutna novčana jedinica. Ovo zadovoljstvo koštalo je 70 hiljada dolara.

Prije nekoliko godina objavljen je vodič ponašanja za useljenike. U njemu se strogo preporučuje da se bude tih tokom zvaničnog trajanja ručka, od 12 do 13:30 sati.

Himna Lihtenštajna “Oben am jungen Rhein” ima potpuno istu melodiju kao himna Velike Britanije “God Save the Queen”.

U Lihtenštajnu je zvanični jezik njemački, ali ga stanovnici uglavnom ne govore. Većina se služi alemanskim dijalektom, koji je dosta drugačiji od standardnog njemačkog jezika.

Sve do nedavno, tačnije 1984. godine, zbog propasti tri referenduma, žene u Lihtenštajnu nisu mogle da glasaju na izborima. Na referendum su mogli da izađu samo muškarci, tako da je na kraju uspio tek iz četvrtog puta, s 51,3 posto glasova.

Lihtenštajn – B92.net


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh