Svijet

SVI SE PITAJU DA LI JE ON NORMALAN: Evo kako Trump namjerava riješiti problem masakra u američkim školama

Američki predsjednik Donald Trump nagovijestio je kako bi naoružavanje nastavnika moglo pomoći da se spriječe masakri poput prošlosedmične masovne pucnjave u srednjoj školi na Floridi.

Donald Trump - Reuters/Twitter

Advertisements

Trump je izrazio podršku toj ideji tokom emotivnog susreta u Bijeloj kući s učenicima koji su preživjeli pucnjavu i jednog roditelja čije dijete nije.

“Ako biste imali nastavnika… koji je vičan vatrenom oružju, to bi moglo okončati napad vrlo brzo”, rekao je Trump, priznajući da je ideja sporna, piše “Večernji“…

Sastanak s učenicima

Sjedio je usred polukruga napeto slušajući dok su učenici plakali i pozivali na promjene. Obećao je poduzeti mjere da se poboljšaju provjere onih koji kupuju vatreno oružje.

Na sastanku je bilo šest učenika iz srednje škole Marjory Stoneman Douglas iz Parklanda na Floridi u kojoj je naoružani muškarac ubio 17 učenika i nastavnika 14. februara poluautomatskom puškom AR-15 u drugom napadu po broju ubijenih u nekoj američkoj javnoj školi.

“Ne razumijem zašto još uvijek mogu ući u prodavaonicu i kupiti ratno oružje, jednu AR”, rekao je Sam Zeif (18) jecajući.

“Molim vas, molim vas ne dozvolimo da se ovo ikad više dogodi”, rekao je Zeif.

“Puka priča”

Andrew Pollack, čija je kći Meadow Pollack (18) ubijena je viknuo: “Trebala je biti jedna školska pucnjava i mi smo to trebali riješiti. Bijesan sam jer moju kći neću ponovno vidjeti”.

Trump je rekao kako će njegova administracija istaći provjere i duševno zdravlje onih koji kupuju vatreno oružje u nastojanju da se škole učine sigurnijim.

“Bit ćemo vrlo čvrsti u provjerama, jačamo provjere, i stavljamo snažan naglasak na mentalno zdravlje”, rekao je Trump.

“Neće biti samo puka priča kao što je bilo u prošlosti”, rekao je.

Trumpova podrška bilo kakvom postrožavanju zakona o vatrenom oružju značit će promjenu za tog republikanca koga je Nacionalno udruženje vatrenog oružja podržalo tokom predsjedničke kampanje 2016, prenose agencije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh