Svijet

Holandija zabrinuta zbog porasta kriminala: Dječaci iz Amsterdama ubijaju za 3.000 eura!

Policijski sindikat Holadnije u novom izvještaju je upozorio da Holandija počinje ličiti na narko-državu, a policija nije u stanju suzbiti stvaranje paralelne kriminalne ekonomije.

Holandska policija - Rtvbn.com

Advertisements

Iako službene državne statistike pokazuju trend opadanja kriminala zadnjih godina, holandska policija tvrdi da je taj dojam varljiv jer su brojne žrtve naprosto odustale od prijavljivanja zločina.

“Samo jedna od devet kriminalnih grupa može se zaustaviti s trenutnim resursima i brojem ljudi. Detektivi vide kako se maleni kriminalci pretvaraju u bogate preduzetnike koji se etablišu u ugostiteljskom sektoru, nekretninama, putničkim agencijama, srednjoj klasi”, upozorava se u izvještaju sindikata koji se zasniva na intervjuima s preko 400 detektiva…

Kritičari već duže vrijeme tvrde da je holandska politika tolerancije prema lakim drogama, tzv. gedoogbeleid, kao i prema prostituciji, pretvorila ovu zemlju u veliki evropski i svjetski centar za krijumčarenje droge i ljudi.

Ogromna količina ecstasyja koji se dila i konzumira u Evropi i SAD-u nastaje upravo u laboratorijima na jugu Holandije, koje uglavnom drže marokanske bande koje se bave i uzgajanjem kanabisa.

Prema podacima Europola, polovina kokaina koji se godišnje konzumira u Evropi, u vrijednosti od 5,7 milijardi dolara, dolazi upravo kroz luku u Rotterdamu.

Holandski policijski sindikat traži dvije hiljade dodatnih policajaca kako bi se uopšte mogao uhvatiti u koštac s organizovanim kriminalom, a njegov alarmantni izvještaj poklapa se s izvještajem javnog tužioca koji je nedavno također procurio.

Iako je u službenoj statistici zabilježeno manje od milion krivičnih djela, što je pad od čak 25 % u zadnjih 9 godina, izvještaj tužitelja ističe da čak 3,5 miliona krivičnih djela prođe neprijavljeno svake godine.

Policija u Amsterdamu troši 60-70 % svog vremena na borbu protiv naručenih ubistava i obračuna između bandi.

“U 80-ima i 90-ima profesionalne plaćene ubice su dolazile iz inostranstva za 50.000 eura. Posljednjih godina vidimo dječake iz Amsterdama koji ubijaju za 3.000 eura”, kazao je gradonačelnik Amsterdama, Jozias van Aartsen.

U izvještaju policijskog sindikata upozorava se i na porast kriminala protiv starije i ranjive populacije, te su se krivična djela krađa, prevara i nasilje protiv starijih i ranjivih ljudi enormno povećali.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh