Svijet

Bogati Francuzi žive i do 13 godina duže od svojih sunarodnjaka

Bogati građani Francuske žive duže od onih koji dolaze iz siromašnijih porodica, javlja Anadolu Agency (AA).

Bogatstvo u Francuskoj - Naukrinama.com

Advertisements

Prema rezultatima najnovije studije Agencije za statistiku Francuske (INSEE), bogati građani Francuske žive do 13 godina duže od svojih dosta siromašnijih sunarodnjaka.

Stručnjaci u ovoj zemlji su donekle iznenađeni ovakvim rezultatima istraživanja imajući u vidu zdravstveni sistem u zemlji koji je veoma cijenjen u svijetu.

Ovo je prvo istraživanje u Francuskoj u kojem je istražena korelacija između ličnog bogatstva i životnog vijeka.

Istraživanje je na kraju pokazalo da najbogatijih pet posto građana živi duže čak i do 13 godina od pet posto najsiromašnijih građana ove evropske zemlje.

Prema ovoj studiji, jedan od glavnih razloga ovog društvenog problema je činjenica da se manje imućni građani Francuske mnogo češće suočavaju sa zdravstvenim problemima.

Drugi razlozi koji također mogu utjecati na životni vijek su životni stil, mjesto stanovanja i nivo obrazovanja.

Ovakvo stanje se može objasniti i postojećim razlikama u načinu ishrane, upotrebi duhana i alkohola, zagađenosti zraka i okoliša kao i pristupu bolničkim uslugama“, rekla je Marie Reynaud iz INSEE-a.

Studija INSEE-a je pokazala i da građani Francuske, koji su fakultetski obrazovani, imaju manje navika zbog kojih su izloženi “zdravstvenim rizicima”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh