Svijet

U 104. godini preminuo Landrum Bolling

Landrum Bolling, američki novinar i diplomata, vodeći stručnjak i aktivista za mirno rješavanje sukoba između Izraela i Palestine, preminuo je 17. januara u domu njegove kćerke u Arlingtonu (SAD), u 104. godini.

Landrum Bolling - USip.org

Advertisements

Bolling je tokom svog rada i djelovanja zagovarao nenasilje u svijetu, pomogao je osloboditi novinara “CNN”-a koji je bio zarobljen u Bejrutu, a bio je i savjetnik i pregovarač predsjednika Jimmy Cartera o arapsko-izraelskim pitanjima.

“Uzrok smrti je zatajenje srca”, rekao je njegov sin, Dan Bolling…

Bolling, bivši predsjednik “Earlham Collegea”, kvekerske institucije u Richmondu, nije imao vladino uvjerenje, ali je kroz svoj rad s kvekerskim organizacijama i organizacijama koje se zalažu za nenasilje i ljudska prava, bio široko povezan sa Bliskim Istokom, s arapskim i izraelskim vođama.

Devedesetih godina Bolling je boravio u Bosni i Hercegovini, radeći s vladinim predstavnicima, udruženjima i vjerskim organizacijama kako bi zaustavio pokolj, “etničko čišćenje” bosanskih Muslimana. Sa aktivistom za građanska prava Jesse Jacksonom je u Beogradu 1999. godine učestvovao u misiji koja je rezultirala oslobađanjem tri američka vojnika zarobljena u vojnim operacijama.

Kada je Libanonska militantna grupa Hezbollah 1984. godine zarobila Jerrya Levina, novinara “CNN”-a, Bolling je pozvao Levinovu ženu i predložio joj da krene s njom kako bi se sastali sa sirijskim funkcionerima za koje je smatrao da mogu pomoći da Hezbollah pusti Levina na slobodu.

Levin je jedne noći primjetio da lanac oko njegovog nožnog članka nije bio pričvršćen, ali je odlučio da neće riskirati pokušajem bijega. Mjesec dana kasnije desilo se isto, što je smatrao jasnim signalom. Spojio je tri deke, te se pomoću njih spustio niz prozor i pronašao sirijsku jedinicu koja ga je na kraju dovela do američke ambasade.

“Naša vlastita vlada nije mogla učiniti ono što običan građanin može ostvariti”, rekao je tada Levin.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh