Svijet

U velikoj raciji njemačkih specijalaca uhapšen državljanin BiH

Oko 1.100 pripadnika policije, specijalnih jedinica, kao i predstavnika njemačke carine “razbili” su ogromnu kriminalnu mrežu u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

Njemačka policija - Anadolija

Advertisements

U akciji, koju mediji opisuju kao “mega-raciju”, pretreseno više od 140 stanova, kuća i poslovnih prostora u 31 gradu, između ostalog u Duisburgu, Düsseldorfu, Moersu, Monheimu na Rajni, Mönchengladbachu i Leverkusenu.

Uhapšeno je osam ljudi, šest muškaraca i dvije žene, za koje se vjeruje da su glavni organizatori kriminalne mreže.

“Riječ je o vrhunskim, profesionalnim kriminalcima kojima, ako budu osuđeni, prijeti kazna i do deset godina zatvora. Oni su optuženi za formiranje čitave mreže lažnih kompanija koje su izdavale lažne račune za više stotina građevinskih firmi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji”, izjavio je Armin Rolfink, predstavnik njemačke carine.

Među uhapšenima, starosti između 31 i 72 godine, su dva državljana Njemačke, dva Srbije (40 i 56 godina), čovjek iz Izraela, 52-godišnjak iz Bosne i Hercegovine i još jedna osoba čija nacionalnost za sada nije utvrđena.

Tužioci smatraju da su uhapšeni koristili mrežu kompanija kako bi građevinskim firmama omogućili da izbjegnu plaćanje poreza, odnosno doprinosa za socijalno osiguranje. Vjeruje se da je usluge te mreže koristilo oko 450 građevinskih firmi.

“Koristeći lažne kompanije, uhapšeni su građevinskim firmama izdavali račune za poslove koji nikada nisu obavljeni. Građevinske firme su te račune plaćale, a zatim dobijale novac nazad, u gotovini, i njime isplaćivale radnike angažovane na crno. Uhapšeni bi za taj posao uzimali 10 procenata od građevinskih firmi”, objasnio je Heinz Michael Horst, predstavnik istražnog tima.

Vjeruje se da je preko takvih lažnih računa prebačeno oko 48 miliona eura, a da je država, na ime neplaćenog poreza i socijalnih davanja za radnike na crno, uskraćena za oko 35 miliona eura.

Tokom racija otkriveno je i oružje, između ostalog dvije automatske puške, sjekire, noževi i jedan pištolj. Zaplijenjeno je takođe i nekoliko vozila, kao i 230.000 eura u gotovini.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh