Svijet

Trump: “Kina i Rusija ugrožavaju naše interese, našu privredu i naše vrijednosti”

Nakon godine obilježene oštrim političkim sukobima oko njegovih politika, predsjednik SAD-a Donald Trump u govoru o stanju nacije je pozvao republikance i demokrate da rade na postizanju kompromisa i istaknuo postignuća njegove administracije u privredi.

Donald Trump - Supportivecarematters.org

Advertisements

“Večeras nas sve pozivam da stavimo razlike na stranu, nastojimo naći zajednički jezik”, rekao je Trump u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a u njegovu prvom govoru o stanju nacije.

Nezaposlenost na najnižem nivou u posljednjih 45 godina

Tokom govora u kojem je Trump pozivao na jedinstvo dvije stranke, bila je vidljiva podjela između dvije strane. Republikanci su bučno pozdravljali i pljeskali njegovim rečenicama, dok su demokrati uglavnom sjedili u tišini…

Trump je u govoru stavio akcenat na zasluge njegovog predsjedništva za rast privrede i burze, ustvrdivši da su proveli najveće rezove poreza i reforme u američkoj historiji.

“Od izbora smo stvorili 2,4 miliona radnih mjesta, nakon godina stagnacija konačno vidimo rast plaća. Nezaposlenost je na najnižem nivou u posljednjih 45 godina, a nezaposlenost Amerikanaca afričkog porijekla najniža je u historiji”, istakao je Trump.

“Ovo je naš novi američki trenutak. Nikada nije bilo bolje vrijeme za početi živjeti američki san”, rekao je Trump.

Kina i Rusija “ugrožavaju naše interese, našu privredu i naše vrijednosti”

Trump je kazao su u borbi koalicijskih snaga protiv Islamske države u Irak i Sirija gotovo potpuno oslobođeni, te je najavio da će se nastaviti angažman SAD-a u Afganistanu te da se više neće javno najavljivati planovi ili rokovi povlačenja.

Podsjetio je da su u UN-u deseci zemalja glasali protiv suverenog prava SAD-a da prizna Jerusalem za izraelsku prijestolnicu, te dodao da od Kongresa želi odluku kojom će se osigurati da američka finansijska pomoć inostranstvu “uvijek služi američkim interesima i ide samo prijateljima, a ne neprijateljima Amerike”.

Otpadnički režimi, terorističke skupine i rivali, uključujući Kinu i Rusiju, “ugrožavaju naše interese, našu privredu i naše vrijednosti”, rekao je Trump.

Nastavak kampanje pritiska na Sjevernu Koreju

Nazvavši sjevernokorejskim “izopačenim”, Trump je Amerikancima poručio da bi nastojanje Pjongjanga da dođe do nuklearnih raketa moglo “vrlo brzo zaprijetiti našoj domovini” i obećao nastavak kampanje održavanja pritiska kako se to ne bi dogodilo.

“Trebamo samo pogledati izopačeni karakter sjevernokorejskog režima kako bismo shvatili prirodu nuklearne prijetnje koju on može predstavljati po Ameriku i naše saveznike”.

Trump je rekao da SAD treba “modernizovati i obnoviti nuklearni arsenal, nadajući se da ga nikada nećemo morati upotrijebiti”. Nuklearni kapaciteti SAD-a moraju biti “tako moćni da odvrate od bilo kakvog čina agresije”.

U govoru o stanju nacije Trump rekao je da od Kongresa traži da osigura da SAD i dalje ima mogućnost da zatvara teroriste “gdje god da ih uhvatimo”, te da je povukao neispunjeni nalog njegova prethodnika Baracka Obame za zatvaranje zatvora Guantanamo. Trenutno je u tom zatvoru u američkoj bazi na Kubi 41 zatvorenik.

Ponovno zatražio zid na granici s Meksikom

Trump je u govoru istakao kako su njegov prioritet kao predsjednika američki građani.

“Sjedinjene Države su suosjećajna nacija. Ponosni smo što činimo više od bilo koje druge države kako bismo pomogli potrebitima, onima koji se pate i siromašnima u svijetu. Međutim, kao predsjedniku SAD-a najveću odanost, najveće suosjećanje i moju stalnu brigu imaju američka djeca, američki radnici koji se muče i zaboravljene američke zajednice”, rekao je Trump.

On je rekao da bi mogao postojati “put prema državljanstvu” za do 1,8 miliona osoba koje su ilegalno dovedene u SAD kao djeca, i ponovno zatražio “zid na južnoj granici”, koji je bio jedno od ključnih obećanja njegove kampanje.

Zaustaviti imigracije putem porodičnih veza

Pozvao je i da se dodjela viza za ulazak u SAD lutrijom zamijeni sistemom “zasnovanim na zaslugama” te zaustavi imigracije putem porodičnih veza osim u slučaju supružnika i maloljetne djece.

Trump je također rekao zastupnicima da želi da podruže “pravo na pokušaj”, odnosno mogućnost da terminalno bolesni probaju eksperimentalne terapije koje savezne vlasti još nisu odobrile, a doktorima koji ih pružaju dobiju imunitet. Zakonski prijedlog u tom smislu senat SAD-a je već odobrio u augustu s 94 glasa za i jednim protiv.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh