Svijet

“NISMO JEFTINA TURISTIČKA MEKA”: Amsterdam mijenja imidž jer želi OVO da ponudi posjetiocima!

Najveći holandski grad Amsterdam već deceniju pokušava da izmijeni svoj postojeći imidž jeftine turističke meke. Građani smatraju da se moralo uraditi mnogo više.

Amsterdam - Dnevno.rs

Advertisements

U Amsterdamu je prije 10 godina zatvorena trećina bordela, a 2011. godine počelo je i gašenje kafe barova u blizini škola gdje se mogla slobodno konzumirati marihuana, piše “RTS“…

Ipak, sve to nije učinilo grad manje atraktivnim – broj turista koji tu provode najmanje jedan dan gotovo je udvostručen u proteklih sedam godina, u njemu živi oko 900.000 stanovnika, a godišnje ugosti više od šest miliona stranih posjetilaca. Lokalno stanovništvo nije zadovoljno.

“Mnoge prodavnice i pekare u gradu su ugašene, a otvorene radnje namijenjene samo stranim turistima. Ovo više nije moje susjedstvo kakvo poznajem. Na drugoj strani ne samo da mi smeta veliki broj turista, već i njihovo ponašanje, previše je bučno u mom kraju”, kaže Bert Nep iz Amsterdama.

Osnovane su i mnoge organizacije, poput “Amsterdama u razvoju”, koje razvijaju konkretne planove za povratak ravnoteže između lokalnog stanovništva i turista. Vlast ne samo da brine broj stranih posjetilaca već i njihova kultura, kaže čelnik te organizacije.

“Želimo da turista bude sa iskustvom, pojedinac koji neće svojim ponašanjem nanositi štetu gradu, već postati dio njega. Želimo da ga zainteresujemo za život ovdje i naše vrijednosti. To je moj ideal”, objašnjava Stefan Hods, osnivač organizacije “Amsterdam u razvoju”.

Vodiči u centru Amsterdama takođe rade na promijeni imidža grada naglašavajući da je on kulturno i historijsko središte, a ne mjesto gdje su alkohol i zabava jeftini.

Holandska prijestolnica privlači posjetioce i zbog kuće Ane Frank i muzeja gdje su izložena remek djela Rembranta i Van Goga, naglašavaju vodiči.

“Imidž Amsterdama da je u njemu sve jeftino nije tačan. Potrebno ga je mijenjati, želimo da ugostimo turiste koje zanima holandska historija i poseban karakter grada”, ističe vodič, Anemike Biringa.

Amsterdam postaje i važno sjedište u Evropskoj uniji. Evropska medicinska agencija, gdje radi 900 ljudi, koja je bila smještena u Londonu, preseljena je u Holandiju zbog izlaska Velike Britanije iz Unije.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh