Svijet

POSAO VIJEKA: Sirijac s četiri žene i 23 djece u Njemačkoj mjesečno prima oko 30 hiljada eura socijalne pomoći

U njemačkom Montabauru živi Sirijac koji ima 4 žene i čak 23 djece. Prema procjeni finansijskih stručnjaka on bi za njih od njemačkog Ureda za socijalnu pomoć trebao primati oko 30.030 eura.

Sirijac sa porodicom - 24satavesti.site

Hubert Königstein je diplomirani finansijski stručnjak koji je napravio procjenu primitka socijalne pomoći te porodice, te je usporedio s godišnjom zaradom u Njemačkoj najslabije i srednje plaćenih zanimanja i ustvrdio kako jedna njemačka porodica s tolikim brojem djece ne bi mogla bez pomoći države opstati, piše “Pogled“…

“Zanimljivo je kako možete imati tako veliku porodicu u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Njemačkoj bi to bilo nemoguće”, kaže Königstein.

On je izračuno kako jedan prosječni radnik u Njemačkoj mjesečno prima brutto 2.461 eura. U Njemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, djecu, visinu primanja bračnog partnera, te ako ste samac. Naime, prema Klasi 1 (samac) bez supruge i djece, to iznosi 314.33 eura poreza dohodak, što znači da bi u Njemačkoj 95,5 radnika radilo samo za tu porodicu.

Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu porodicu”, pojasnio je Königstein.

On tvrdi kako Njemačka svojim zakonom o socijalnoj pomoći ljudima, ne samo izbjeglicama i doseljenicima već i samim Nijemcima daje do znanja da je bolje širiti porodicu, odnosno imati što više djece i primati pomoć, nego se zaposliti i raditi, piše www.denken-macht-frei.info.

Ti ljudi, kaže Königstein, koji bi radili za pomoć jednoj sirijskoj porodici preživljavaju od svojih mjesečnih plaća dok izbjegličke porodice uživaju u njemačkoj socijalnoj pomoći. Savez njemačkih sindikata koji je ovu analizu objavio na svojim stranicama ne želi ukinuti pomoć izbjeglicama i onima koji je trebaju, već dati pravo radnicima u Njemačkoj da sami odlučuju kome će ići porez od njihovih plaća.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh