Svijet

Smrtonosna bolest hara Amerikom: Infekcija koja napada mozak

Smrtonosna bolest koja uzrokuje to da jeleni izgledaju i ponašaju se pomalo kao zombiji u porastu je na području SAD i u dijelovima Kanade, tačnije prijavljena je u ukupno 22 države i 2 kanadske pokrajine ovog mjeseca, prenose mediji.

Naučno istraživanje - Net.hr

Advertisements

Bolest se zove Chronic Wasting Disease (CWD), a zovu ju još i bolest “zombi jelena”.

Radi se o tome da infekcija napreduje napadajući mozak, leđnu moždinu i druga tkiva, što postupno rezultuje dramatičnim gubitkom težine, zatim nedostatkom koordinacije te čak agresijom, prije nego što na samom kraju dođe do smrtnog ishoda, prenosi “Geek“…

Još nije poznato je li bolest prenosiva na čovjeka, a obavljena su neka testiranja kako bi se saznalo nešto više o samoj bolesti. Pokazalo se da su se makaki majmuni oboljeli nakon konzumiranja zaraženog mesa, što stvara bojazan kako bi se mogla pojaviti varijanta bolesti koja bi bila prenosiva i na ljude.

Bolest zombi jelena prvi put zapažena je prije 50 godina, a američka država Kolorado je bila epicentar.

Ovom bolešću mogu biti zaražene i divlje životinje i one iz uzgoja, a poznato je kako ima bizarne efekte na one koji se zaraze, no mogu proći i godine prije nego što životinja počne pokazivati simptome zaraze.

Neobični nadimak bolest je dobila zbog simptoma koje uzrokuje. Uz začuđujući pogled kojeg životinja ima, poznato je i to da su rebra toliko izložena da su vidljiva golim okom što je izazvano naglim mršavljenjem.

Iako se već duže vrijeme misli kako postoji “barijera vrste” koja bi spriječila širenje s jelena na čovjeka, nedavni nalazi pokazuju kako rizik ipak može biti veći nego što se do sad sumnjalo pa su izdana i razna upozorenja za lovce.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh