Svijet

Povratak Rohinja muslimana svojim domovima još uvijek nije siguran

Kako je kazao jedan visokorangirani zvaničnik Ujedinjenih nacija (UN), napadi na Rohinja muslimane nastavljaju u Mijanmaru i još nije sigurno za stotine hiljada Rohinja izbjeglica koje trenutno žive u Bangladešu da započnu s povratkom svojim domovima.

Rohinja muslimani - Anadolija

Advertisements

Brojne Rohinje žele da se vrate u svoja sela u Mijanmaru, izjavio je Justin Forsyth, zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a tokom posjete izbjegličkom logoru Kutupalong. Oni, međutim, strahuju za svoju sigurnost ukoliko se vrate odmah, prenosi “AP”.

“Situacija nije sigurna za početak povratka. Razgovarao sam telefonski s mladom ženom, koja je stigla kod tetke u Rakhine u Mijnmaru. Njihova sela napadaju se čak i danas”, kazao je Forsyth…

Postepeni povratak Rohinja trebao je početi u utorak, na osnovu sporazuma koji su potpisali Mijanmar i Bangladeš, ali su bangladeški zvaničnici odgodili povratak u posljednji minut, navodeći da je potrebno više vremena kako bi se međunarodna zajednica pozabavila sigurnosnim brigama i utvrdila da li je povratak dobrovoljan.

“Pored sigurnosti, trebamo biti u stanju da pružimo humanitarnu pomoć ljudima koji se vraćaju. A trenutno nema uslova za to”, kazao je Forsyth.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh