Svijet

Irska će pedofilima oduzimati državljanstvo i pasoš

U pokušaju da spriječe pedofile od putovanja u inostranstvo, kampanja koju je vodio irski svećenik, fra Shay Cullen, dovela je do novih propisa koji će osuđene pedofile ostaviti bez identiteta da bi im se strogo ograničila putovanja.

Irski pasoš - RTE.ie

Cullen smatra da je uvođenje ovakvog zakona dobro jer će spriječiti registrovane se*sualne prijestupnike od putovanja u inostranstvo.

On je također rekao da će od ovog zakona posebno imati koristi države u kojima su se*sualni turizam i dječja prostitucija glavni problem…

“To je podli zločin za svakoga ko putuje u inostranstvo da bi počinio zlostavljanje djece. Taj zakon je donesen u Australiji, ali želimo da i druge zemlje to slijede, a Irska će preuzeti vodstvo u EU u vezi toga”, kazao je Cullen.

Samo prošle sedmice, tim fra Cullena je spasio 12-godišnju djevojku koja je ostala trudna nakon što ju je silovao komšija, kao i 5-godišnjaka kojeg je silovao otac.

“Zaštita ljudskih prava i dostojanstva žena i djece kao da ne postoji. Vlade moraju donijeti zakon koji zabranjuje osuđenim se*sualnim prijestupnicima putovanje u inostranstvo”, kazao je Cullen.

Nezavisni političar Maureen O’Sullivan, član Odbora za vanjsku politiku, koji je radio sa Cullenom na ovom zakonu, nedavno je postavio parlamentarno pitanje irskom ministru vanjskih poslova Simon Coveneyu.

Coveney je naglasio da je irska vlada “predana u borbi protiv se*sualnog zlostavljanja djece na svaki mogući način.”

Slične mjere, koje zagovara Cullen, uvela je Australija.

U ovoj državi je prije četiri mjeseca donesen novi zakon o pasošima u okviru kojeg će se oduzeti pasoši od 20.000 ljudi koji su služili svoje kazne za pedofiliju, i koji se još uvijek nadgledaju u skladu sa registrom “Australian National Child Offender Register”.

Prema procjenama, tokom 2016. godini, oko 800 se*sualnih pedofilskih prijestupnika putovalo je u inostranstvo iz Australije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh