Svijet

“Šef me silovao i rekao da će dati preporuku”

Imunitet napadača i ignorisanje od strane internih službi je rad za UN mnogim ženama postao trauma, a ne ostvarenje sna.

Ujedinjeni narodi (UN) - Reuters

Advertisements

“Prestrašno je da je riječ o organizaciji koja bi se trebala zalagati za svačija prava, a zapravo su u pitanju takvi licemjeri. Žena koja prijavi zlostavljanje neka se pripremi na pakao, kao i gubitak posla”, kaže žena koja za Ujedinjene Narode (UN) radi kao dio mirotvorne misije na Bliskom istoku, prenosi “Express“…

Istraživačka priča britanske novine “The Guardian” pokazuje kako unutar UN-a cvjetaju ruže se*sualnim zlostavljačima, koji čak i nakon prijava šeću nekažnjeni i nesankcionirani. Zaposlenice UN-a anonimno su opisale kulturu nasilja i ušutkavanja koja vlada organizacijom, kao i da prijavljivati zločine nema nikakvog smisla.

Čak je 15 žena izašlo s pričama o tome kako su se*sualno zlostavljane u proteklih pet godina. Od verbalnog iživljavanja do silovanja. Sedam ih je prijavilo šta se dogodilo, a to je vrlo porazna statistika jer se žrtve boje gubitka zaposlenja.

“Ako prijavite pomirite se s time da vam je karijera završena, posebno ako ste konzultant”, kaže konzultantica koju je se*sualno zlostavljao njezin nadređeni.

UN priznaje kako sigurno mnogo žrtava odluči ništa ne reći, no i kako glavni sekretar UN-a Antonio Guterres smatra da je “rješavanje tih slučajeva apsolutni prioritet za UN”. S novinarima su razgovarale žene koje rade u više od 10 država, pod uslovom da ostanu anonimne, djelom jer im uguvor s UN-om brani razgovor, ali i zato jer se boje osvete.

Tri žene koje su prijavile se*sualni napad, iz različitih ureda, kažu da su bile prisiljene napustiti radno mjesto, dok njihovi navodni napadači, stariji službenici, ostaju na svojim radnim mjestima.

Jedna od žena kaže da ju je UN-ovac silovao dok su zajedno radili na izoliranoj lokaciji te kako nema nikakve šanse da se njezin napadač procesuira. Tvrdi da usprkos mnogo medicinskih dokaza i izjava svjedoka, interna je istraga provedena od strane UN-a došla do zaključka kako nema dovoljno dokaza da se digne optužnica ili napadača sankcionira. Osim što je izgubila posao žrtva je mjesece provela u bolnici zbog stresa i trauma, a ostala je i bez vize te se boji povratka u domovinu.

U internim dokumentima koje su analizirali novinari “Guardiana” navodi se kako su dvije žene ustanovile kako je UN-ova ekipa napravila loš posao. Nisu razgovarali s ključnim svjedocima, tvrde da su dokumenti prepuni grešaka te da je mnogo informacija procurilo. Navodni napadači ostavljeni su na svojim pozicijama, s mogućnošću da utiču na istragu.

Jednoj je napadnutoj ženi istražitelj rekao kako joj više ne može pomoći jer mu prijeti zaposlenik UN-a, a sedam drugih žena od istražitelja su dobile savjet da više “ne guraju te beskorisne optužbe”. Četiri trenutne zaposlenice kažu kako im nije pružena zdravstvena njega niti savjetovanje. Jedna koja ostala bez posla je u roku 24 sata nakon napada posjetila tri ginekološke klinike jer liječnik kojeg je osigurao UN nije imao “eskpertize i iskustva” s takvim slučajevima.

“Bila sam manična, i malo bih bila vrlo precizna te znala tačno šta želim, a onda bih mahnito plakala”, tvrdi navodna žrtva, dok njezin advokat kaže kako je bilo mnoštvo dokaza te da ju je iznevjerio sistem UN-a.

Organizacija je već dugo na udaru kritika jer nisu u stanju niti voljni procesuirati se*sualne prestupe u svojim redovima, a učestvuju u aktivnim ušutkavanjima žrtava. Mnogi zaposlenici imaju diplomatski imunitet što dodatno otežava ženama potragu za pravdom. Čak i kada ih ne štiti imunitet prestupi se mahom događaju u državama s disfunkcionalnim sudstvom. Zaposlenice se uzdaju u UN kako bi dobile plaću, vize i benefite poput plaćenih školarina. Žrtve i svjedoci često se boje osvete.

“Želimo pojačati kapacitete koji će se baviti istraživanjem takvih slučajeva”, rekli su iz UN-a I potvrdili da je Guterres zaposlio pravobranitelja i osnovao novu jedinicu koja će se baviti samo se*sualnim prijestupima te mijenjanjem pravila unutar UN-a.

“Za UN ne vrijede ista pravila kao za Hollywood ili poslovnjake. Treba imati na umu da je to organizacija od 44.000 zaposlenika, i počinitelje se uvijek može samo elegantno negdje prebaciti”, kaže Paula Donovan iz organizacije Aids-Free World.

Advokat Alex Haines kaže da je UN-ov interni sistem potpuno prilagođen muškarcima. Optuženici imaju čak pravo sami ispitati ženu koja se protiv njih potužila, dok one ne mogu pročitati zaključak istrage. Peter Gallo koji je godinama radio za internu službu UN-a rekao je kako se stalno ignoriraju činjenice i dokazi, a jedino što je bitno jest ne javno osramotiti UN.

Stariji službenici i šefovi su mahom muškarci, što znači da su mlađe žene, posebno one s ugovorima na određeno, posebno ranjiva skupina.

“Mene je šef napao i silovao nakon što smo otišli na piće. Nakon toga mi je rekao da mu se javim ako trebam preporuku”, rekla je jedna konzultantica koja nije prijavila incident. Mnogi šefovi u zamjenu za se*sualne usluge nude promocije na radnom mjestu. Dva nedavno umirovljena šefa iz ureda u Rimu potvrdili su kako su neki njihovi kolege to zaista nudili.

“UN bi trebao jače i brže poraditi na tome da ima više žena na jačim funkcijama, kao i da se krene procesuirati optuženike neovisno o imunitetu”, kaže Charlotte Bunch sa Univerziteta Rutgers.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh