Svijet

“Članak 49.”: Britanija se pomoću njega može vratiti u EU

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u četvrtak pred Evropskim parlamentom da će Velika Britanija, čak i ako doista napusti EU, i dalje biti dobrodošla za eventualno se ponovno učlaniti prema članku 49. Ugovora o EU.

Odnosi EU i Velike Britanije - N1info.com

Advertisements

Junckerova izjava vremenski se poklapa sa sve ozbiljnijim zahtjevima i vrlo ozbiljnim prijeporima u Velikoj Britaniji da li da ta članica zaista napusti EU povodom referenduma o Brexitu iz 2016, piše “Express“…

Po tom pitanju vlada duboki raskol među torijevcima, usto danas ankete pokazuju da je raspoloženje među Britancima čak 55 posto za ostanak prema 45 posto za izlazak iz EU-a, i raspoloženje je sve više proevropsko. Dotle da je još u julu 2017. bivša predsjednica stranke UKIP Diane James naslutila da se sve skupa komplikuje do takvih razina da je predložila – novi referendum o Brexitu.

Potpunu katastrofu Brexita u ovakvim uslovima i posljedično puno političkih leševa među zagovarateljima izlaska Velike Britanije iz EU-a nanjušio je čak i Nigel Farrage, čovjek koji danas obilazi Irsku, nagovarajući ljude da odu iz EU. On je prije nekoliko dana za Channel 5 mrtvo hladno izjavio: “Došao sam do zaključka da bismo trebali imati drugi referendum o članstvu u EU.

Voditelj emisije na njegove se riječi zagrcnuo, pitao ga je misli li to ozbiljno: “Zar novi referendum o cijeloj stvari?” “Da, naravno!“, nonšalantno je uzvratio Farrage. Možda i više od ekstremno čupavog puta s procedurom Brexita koji prolazi premijerka Theresa May, razlog za Farrageovu izjavu leži u potpunom političkom raspadu UKIP-a. U takvoj atmosferi Juncker je pred EU parlamentom rekao da je Velika Britanija, ako već ne odbijanjem članka 50. i ostajanjem u EU, Velika Britanija dobrodošla vratiti se po članku 49.

A evo šta znači jedan, šta znači drugi. Članak 50. propisuje proceduru po kojoj članica EU-a napušta EU. Članak 49. propisuje proceduru po kojoj država koja nije članica, postaje novom članicom EU-a. Velika Britanija je nakon referenduma iz 2016. aktivirala članak 50. i sad traju mukotrpni pregovori u kojima je sve jasnije da će Velika Britanija zaista pretrpjeti ogromne štete, u nebrojenim milijardama funti ili eura, jer će izlaskom iz Unije izgubiti mnoštvo ekonomskih i drugih povlastica.

To što je Juncker rekao da Velikoj Britaniji u slučaju izlaska ostaje članak 49., znači da bi u slučaju da Britanci požele vratiti se, ta zemlja morala proći proceduru kao da nikada nije bila u EU. Morala bi, prvo, podnijeti svoj zahtjev Vijeću EU-a, tijelu u koje ulaze svi predsjednici vlada članica EU-a.

Vijeće EU-a mora jednoglasno odobriti zahtjev kako bi on stigao na glasanje u Evropski parlament, a tamo zahtjev nove države kandidatkinje opet mora biti izglasan takvom većinom da nema sumnje da su parlamentarci i jedne članice većinski protiv, koliko god zahtjev prošao većinom svih EU-parlamentaraca. Junckerova kvaka je u tome što se sve odluke u tih nekoliko tačaka procesa moraju provoditi u konsultaciji s Evropskom komisijom, vladom EU-a, institucijom kojom Juncker predsjedava.

Pa ako on lično, pred stotinama evroparlamentaraca izjavi onakvo što o članku 49., onda to znači istovremeno i još bitno jaču batinu zagovornicima Brexita i još bitno veću podršku Britancima koji su za ostanak Velike Britanije u EU. Junckerova odluka došla je dan nakon što je predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk rekao, također na velikoj pozornici, da je Velika Britanija i dalje više nego dobrodošla za odustati od daljnje primjene članka 50.

Kao što je Junckerova izjava bila apsolutno podrška Britancima u slučaju vraćanja u EU nakon izlaska, tako je i Tuskova izjava apsolutna podrška u slučaju ostanka, odnosno, ovaj drugi se referisao na članak 50. To je također jak politički pritisak prvenstveno na stanje u politici u Londonu, ali i obećanje o apsolutnoj političkoj podršci proevropskim britanskim političarima u Bruxellesu.

Oba britanska scenarija apsolutni su presedani, procedure kakve do sada nije prošao još niko, pa je s Junckerovom i Tuskovom izjavom jasno ko bi u toj proceduri, s obzirom na stav prema Brexitu, prolazio pakao, a ko bi imao snažan vjetar u jedra.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh