Svijet

Papa Franjo ne vjeruje žrtvama pedofila: “Sve je to kleveta”

Poglavar katoličke crkve papa Franjo je žrtve najpoznatijeg čileanskog pedofila, sveštenika Fernanda Karadime, optužio za klevetu, javlja “AP”.

Papa Franjo - Twitter

Advertisements

Papa Franjo je rekao da su, dok ne vidi dokaze da je biskup Juan Barros učestvovao u skrivanju Karadiminih se*sualnih zločina, takve optužbe “kleveta”. Franjina izjava je izazvala šok među Čileancima i reakcije žrtava i njihovih advokata, prenosi “Tanjug”…

Oni su naveli da su optužbe bile dovoljno ubjedljive za Vatikan, koji je 2011. osudio Karadimu na doživotno “kajanje i molitve” zbog njegovih nedjela. Čileanski sud je ustanovio da ne nedostaju dokazi o Karadiminim zločinima, ali da optužbe moraju biti odbačene, jer je prošlo mnogo vremena.

“Kao da sam mogao napraviti selfie ili fotografiju dok je Karadima zlostavljao mene i ostale, a Barros to gledao. Ti ljudi su zaista ludi, a papa govori o ispaštanju žrtava. Ništa se nije promijenilo, a njegova molba za oproštaj je prazna”, naveo je Juan Carlos Cruz, koji je optužio Karadimu za zlostavljanje.

Karadimin skandal i zataškavanje se*sualnog zlostavljanja su dominirali Franjinom posjetom Čileu, a vjerovatno će obilježiti i njegovo trodnevno putovanje u Peru. Žrtve su 2002. obavijestile crkvene vlasti u Santiagu da ih je Karadima ljubio i milovao, ali im zvaničnici nisu vjerovali. Tek kada su 2010. optužbe iznijete u javnost je Vatikan pokrenuo istragu, koja je dovela do uklanjanja Karadime.

Penzionisani nadbiskup Santiaga se izvinio, jer je odbio da vjeruje žrtvama. Papa Franjo je 2015. godine Karadiminog štićenika Barrosa imenovao za biskupa u Osornu.

Karadimine žrtve tvrde da je Barros znao za zlostavljanje i svjedočio mu, ali da ništa nije učinio. Barros je to demantovao.

Njegovo imenovanje za biskupa je podijelilo vjernike u Osornu i potkopalo već narušen ugled katoličke crve u Čileu.

Papa Franja je razgovarao sa žrtvama i zamolio ih za oproštaj greha sveštenika, ali je u četvrtak izjavio: “Govoriću kada mi donesu dokaz protiv Barrosa. Nema ni traga dokaza protiv njega. Sve su to klevete”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh