Svijet

Francuska i Velika Britanija potpisale sporazum o migrantima

Francuska i Velika Britanija potpisale su, dugo najavljivani, Sporazum Sandhurst kako bi se efikasnije suočile s problemom migranata koji žele iz Francuske stići do Velike Britanije.

Migranti - DW.com

Advertisements

Britanska premijerka, Theresa May, istakla je da će u francuskom Calaisu i drugim pograničnim tačkama pojačati sigurnosnu infrastrukturu postavljanjem dodatnih sigurnosnih kamera, žičane mreže i novih infracrvenih tehnologija.

“Danas smo donijeli odluku da novim investicijama granice Velike Britanije dodatno osiguramo”, rekla je britanska premijerka, Theresa May…

Dodala je da snažni odnosi ove dvije zemlje nisu ključni samo zbog sigurnosti Velike Britanije i Francuske, nego i zbog sigurnosti cijele Evrope.

“Ovom prilikom obavještavamo javnost da će Britansko-francuske zajedničke ekspedicione snage biti spremne do 2020. godine. Sastojat će se od 10 hiljada vojnika koji će biti brzo i efikasno raspoređene protiv bilo kakve prijetnje”, rekla je May.

Na kraju je istakla kako će London i Pariz nastupati jedinstveno u pitanju “agresivnosti” Rusije na području Istočne Evrope kao i u rješavanju migrantske krize koja pogađa Evropu.

“Velika Britanija i Francuska također dijele odlučnost da se zajednički bore protiv krijumčara migranata koji imaju koristi od tog opasnog putovanja ljudi prema Evropi. Odlučni smo da zajedno radimo na uništavanju mreže krijumčara koji pokušavaju profitirati na nesreći drugih ljudi”, kazala je britanska premijerka.

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron je nakon potpisivanja sporazuma kazao da Brexit neće promijeniti činjenicu da dvije zemlje imaju bliske veze od davnina.

“Iako me odluka o Brexitu rastužuje, ipak izražavam duboko poštovanje prema odluci britanskog naroda”, kazao je francuski predsjednik, Emmanuel Macron.

Izrazio je nadu i kako izlazak Velike Britanije iz EU-a neće značajno utjecati na šire odnose u Evropi.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh