Svijet

Rusija ponovo strateški konkurent NATO-u

U Briselu je okončana 178. sjednica Vojnog odbora NATO-a, na kojoj je predsjednik tog tijela, general Petr Pavel, izjavio je da je to bila dobra prilika za načelnike generalštaba svih članica da razmijene mišljenja o važnim temama.

NATO & Rusija - globalresearch.ca

Advertisements

Pavel je istakao da su učesnici zasjedanja s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarali o vojnim i političkim prioritetima uoči samita lidera NATO-a, koji će biti održan u julu.

“Jedna od tema sastanka bila je sigurnosna situacija na jugu Evrope. To je jedan od najvećih izazova sa kojim se NATO suočava i to je tema koja se tiče cijelog svijeta”, kazao je Pavel…

I na ovom sastanku NATO saveznika razgovarano je o situaciji u Afganistanu, a general Pavel je kazao da NATO sa zadovoljstvom prati uspjehe i napredak lokalnih afganistanskih snaga na terenu.

On je rekao da postoji konsenzus o neophodnosti postojanja čvrste i efikasne komandne strukture NATO-a i najavio da će o toj temi više biti govora na sastanku ministara odbrana svih članica, koji će biti održan narednog mjeseca.

Također, naglašeno je da su se strateške sigurnosne okolnosti i izazovi pred NATO-om znatno promijenili.

“Sigurnosnu strategiju oblikuju činjenice da se Rusija ponovo pojavila kao strateški konkurent, kao i nestabilnost i terorizam na Bliskom istoku i u Africi”, kazao je američki komandant za Evropu, Curtis M. Scaparrotti.

Scaparrotti je da prijetnju predstavlja i to što su tehnološka dostignuća u sferi sektora sigurnosti dostupna i nekim nevladinim strukturama.

Glavni akteri zasjedanja Vojnog odbora NATO-a u Briselu istakli su da NATO čini ozbiljne korake u borbi protiv terorizma kao prijetnje globalnom miru te navode da je to jedan od zadataka i u narednom periodu.

Također je najavljen i nastavak podrške Iraku u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, jer, kako je kazao Pavel, ISIL jeste poražen na vojnom, ali ne i na ideološkom planu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh